maanantai 28. tammikuuta 2013

Tänään kävin taas Bryggellä syömässä ja ihastelin taas ruokailun lomassa herkullisen kasvisruoan (nam :P) laajaa valikoimaa. Proteiinibistro on mahtava juttu myös. Ja olen oikeasti ihan mielettömän iloinen, koska aina vaan muistan miten aikanaan piti ihan keskustella siitä, onko kasvisruoassa tarpeeksi proteiinia.

Mutta edelleen huomaan siellä ne harhaanjohtavat brunssimainokset. Harhaan ne johtavat ainakin kahdesta syystä. Kun kyseessä on Assarin brunssi, jossa on myös lihaa, kasvissyöjät eivät siis löydä brunssille tullessaan pelkkää kasvisvaihtoehtoa. Vaikka liha onkin eroteltuna. Ja kun mainostetaan brunssia joka lauantai, tulee olemaan paljon pettyneitä asiakkaita jotka sattuvat paikalle juuri sinä lauantaina kun paikka on kiinni.

Brunssi on nimittäin ollut kuun alusta kahdesti kuussa ainoastaan. Tämä on suht tyypillistä Unicalta; ensin lanseerataan todella suosituksi osoittautunut tai asiakkaiden toivoma kokeilu, sitten se katkaistaan. Brunssiakin voisi ajatella tuotteena, ja nyt tuote on yhtäkkiä saatavilla aiempaa harvemmin.

Ei vaikuta siltä, että tuotteeseen uskottaisiin. Ja kysehän ei nyt ole siitä, ettei brunssi olisi tuottanut tai etteivät opiskelijat haluaisi sitä. Kuten brunssista tehdyssä Tylkkärin jutussa aikoinaan todettiin, Assari/Brygge on saanut huomattavasti lisää kävijöitä brunssin myötä. Lauantain asiakkaista puolet tulee lounaalle, puolet brunssille.

Miksi sitten jaksan kitistä näistä asioista edelleen...Pitkälti siksi koska toivon todistavani joskus itse sen päivän kun kasvissyöjät ovat todella validi asiakasryhmä myös Unicassa, joiden kohdalla ei oleteta etteivät he käy iltaluennoilla tai muuten oleskele yolla alkuiltapäivien jälkeen, ja joille rakennetaan toimivat kuviot. Siihen ollaan matkalla kyllä, onneksi. Joskus ois vaan niin mahtavaa kun olisi iltaisinkin auki oleva opiskelijakasvisravintola.

Luomun pitäisi samaten olla osa arkea, kun toistaiseksi se on luksusta. Assarin ravintolapäällikön sanoin: ”Haluamme tarjota asiakkaille vähän ekstraa, luksusta.” Olen joskus aiemminkin todennut ettei tuotantoeläinten olot parane ennenkuin luomu tuodaan juhlasta arkeen. Volyymeistahan tässä on kyse...

Niin, kai se on hyvä että meitä kitisijöitä on TYYssäkin riittänyt ;) Kaikkiaan näen, että yhteistyössä Unican kanssa on tärkeää muistaa, että itse asiassa Unica on viime kädessä opiskelijoiden omistama. Monasti on tuntunut että Unica vie opiskelijoita kuin pässiä narussa.

Tjaah, olisivathan asiat voineet sielläkin muuttua paljon nopeammin, jos opiskelijat olisivat homogeeninen ja yksimielinen ryhmä vaikka juuri luomun ja reilun kaupan kohdalla. Vaan kun eivät ole...Kas kun aina riittää näitä, jotka kaipaavat eettiselle tuotannolle vaihtoehtoja.

Ei kommentteja: