torstai 24. tammikuuta 2013

Niin...kyllä elämme niin täysin erilaisessa maailmassa kuin vuonna 1968. Viittaan Vanhan valtaukseen. Valtauksessa mukana olleet muistelevat mielellään julkisuudessakin noita aikoja. Toisin on nyt. Ei missään nimessä kannata kertoa olleensa mukana Helsingin yliopiston valtauksessa vuonna 2009. Mutta kerron silti.

Suomen kuvalehti oli esmes paikalla, mutta valtauksesta tekemässään jutussa lehti ei suinkaan kuvannut keskustelujamme (paikan päällä vedettiin useita keskusteluja yliopiston muutoksesta, itsekin vedin yhden keskustelun) vaan illan rennompaa hengailua jossa joo kuunneltiin vähän musaa ja muutamia kaljapulloja kumottiin. Jutun lukeneet saivatkin siis kuvan, ettei meillä mitään todellista sanottavaa ollut, kunhan vaan biletimme kuin kunnon perusopiskelijat ikään.

Niin ja aivan mainiota oli, miten esimerkiksi Turun ylioppilaslehti julkaisi kyllä turkulaisten lakitieteiden ylioppilaiden lakia ihannoivan kannanoton, muttei Suomen kaikkien oikeustieteellisten tiedekuntien dekaanien lakia kritisoivaa kannanottoa, alla. Saimme tämän vapaasti käyttöömme.


Arvoisa vastaanottaja




Hallituksen esitys uudeksi yliopistolainsäädännöksi on sisällöllisesti monessa kohdin ongelmallinen sekä lakiteknisesti ja kielellisesti puutteellinen. Esityksen ongelmallisuus johtuu sen huonosta valmistelusta. Erityisen valitettavaa on se, että esityksen jatkovalmistelussa ei ole otettu huomioon keskeisten oikeudellista asiantuntemusta edustavien lausunnonantajien – esimerkiksi oikeusministeriön, ylimpien laillisuusvalvojien, korkeimman hallinto-oikeuden sekä kolmen oikeustieteellisen tiedekunnan – kriittisiä kannanottoja ja konkreettisia muutosehdotuksia. Sen vuoksi eduskunnan tulisi hylätä hallituksen esitys ja palauttaa se uuteen valmisteluun valtioneuvostossa.

Jos hallituksen esitystä ei hylätä, yliopistolakiehdotukseen tulisi välttämättä tehdä liitteenä olevassa muutosehdotuksessa olevat tarkistukset. Ne koskevat keskeisimpiä ongelmallisia kysymyksiä, kuten esimerkiksi virkojen muuttamista työsopimussuhteiksi ja yliopiston hallituksen kokoonpanoa.


Turussa, 16. päivänä helmikuuta 2009



Jukka Kekkonen                                                             Heikki Kulla                        
Helsingin yliopiston oikeustieteellisen                                Turun yliopiston oikeustieteellisen
tiedekunnan dekaani                                                        tiedekunnan dekaani



Matti Niemivuo                                                                Peter Wetterstein                
Lapin yliopiston oikeustieteiden                                        Åbo Akademin taloudellis-valtiotieteellisen
tiedekunnan dekaani                                                        tiedekunnan varadekaani





Kumpi taho mahtaa olla legitiimimpi, avoimen kokoomuslaiset aloittelevat lakitieteilijät vaiko kenties hallinto-oikeuden asiantuntijat?!? Kyllä syytän myös mediaa yliopistolain läpimenon varmistamisesta.

Ei kommentteja: