sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Istahdin tänään oluselle hyvän ystäväni kanssa. Hän on eräs älykkäimmistä koskaan tuntemistani ihmisitä, ja tänään juttelimme mm. siitä, mikseivät työttömät saa alennusta junamatkoista. Mielenkiintoista siihen nähden, että opiskelijat ja eläkeläiset sitten taas saavat.

Ystäväni on pitkäaikaistyötön, ja hän heittikin epäilevänsä syyksi sitä, etteivät työttömät tietenkään matkusta junalla minnekään, eihän heillä ole muuta elämää kuin A) olla valmiina työkkärin kutsuun ympäri vuorokauden, B) odottaa sitä mystistä puhelinsoittoa työnantajalta. Niinpä, ja työttömistä työnhakijoista tietenkin käydään kovaa kisaa joten onhan se hyvä olla varautunut kakskytneljäseittemän.

Opiskelijoiden alennushinnat selittyvät mielestäni sillä, että heidän voi olettaa päätyvän tuottaviksi kansalaisiksi, eläkeläisten taas sillä, että he ovat olleet tuottavia kansalaisia. Työttömien takia ei kait sitten viitsitä nähdä vaivaa...En hetkeäkään usko että VR myöntäisi alennuksia hyvää hyvyyttään. Ei voittoa hakeva yritys taikka yhtiö niin voisikaan toimia.

Työttömien liikkumismahdollisuudet ovat siis tältäkin pohjalta hyvin rajattuja. Mielestäni heidän tilanteensa vertautuu palvelusväen asemaan 1800-luvun Suomessa, kun piika tai renki ei saanut poistua  palveluspaikkakunnalta ilman isäntänsä lupaa. Yhtenevää on myös lakkaamaton tilivelvollisuus ylemmälle taholle. Ikään kuin et enää olisi oma yksilösi vaan jonkun muun omaisuutta.

Onkin kiintoisaa huomata, miten yhteiskunnan kontrollimekanismit eivät lopulta muutu kovinkaan paljon.



Ei kommentteja: