maanantai 22. lokakuuta 2012

Tässä alla vielä vastaukseni Tylkkärin ehdokaskyselyyn. Lehteen mahtui vain yksi lause, joten laitan nyt koko litanian tähän.

Kysymykset olivat:

1. 
Miten sosiaali- ja terveydenhuolto tulisi Turussa järjestää?

Pitäisikö kunnalliset terveyspalvelut ostaa vai turvautua kaupungin
omaan palveluntuotantoon?


2.
Miten Turkuun tulisi luoda uusia työpaikkoja vastavalmistuneille?

3.
Mihin suuntaan Turun energiapolitiikkaa pitäisi kehittää?

Miten Suomen valtionjohdonkin väläyttelemät kivihiilipäästövähennykset
toteutetaan, jos Naantaliin valmistuvan monipolttoainelaitoksen
polttoaineesta 60—70 prosenttia on alkuvaiheessa kivihiiltä?


4.
Miten keskustaa ja kaupunkiliikennettä tulisi kehittää?

5.
Onko Turussa tarpeeksi kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja ja jos ei,
mitä asialle pitäisi tehdä?


6.
Jos saisit valita yhden asian, jota kehittäisit Turussa, mikä se olisi?

7.
Mitä Turun menoja karsisit pakon edessä? Mihin toimintoihin
käyttäisit lisää rahaa?



1.
Lastensuojelua on Turussa tehostettu ihan liikaa. Kaupungin omia lastenkoteja ei saa sulkea, ja jatkuva sulkemisella uhkailu tulee lopettaa. Kyse on todella lasten ja nuorten kodeista. Ennaltaehkäisevään lastensuojeluun tulee panostaa pienentämällä opetusryhmiä, ja lisäämällä koulukuraattoreita.

Tällä hetkellä sosiaalitoimen jonotusaikaa ei ole saatu pysymään kohtuudessa.
Kuvataiteilijoina tai muusikkoina työskenteleville kavereilleni on käynyt lisäksi niin, että heidän katsotaan työllistyvän omassa työssään ja heidät katsotaan yrittäjiksi, jolloin sosiaaliturvan saaminen on vaikeampaa.
Minusta jokaisen sosiaaliturvaa tarvitsevan oma yksilöllinen tilanne tulisi huomioida paljon nykyistä paremmin, ja kulttuurialan erityislaatu tulisi ymmärtää.

Julkista terveydenhuoltoa on Turussa yksityistetty ja tehostettu vuosia, ja tulokset näkyvät. Moni kiireellisempää hoitoa tarvitseva meneekin suosiolla yksityiselle. Terveyskeskuksia ei saa enää sulkea ja niihin pitää palkata tarpeeksi lääkäreitä.

Mielestäni kunnallisia terveyspalveluita ei ole järkeä ostaa yksityiseltä. Turun yliopiston johtama laaja tutkimus Turun hammashoidossa osoittaa, että kunnalle tulee merkittäviä lisäkustannuksia, kun hammashoitopalveluja hankitaan ostopalveluina yksityisiltä hammaslääkäreiltä. Paljonhan puhutaan siitä, miten kallista julkinen terveydenhoito on. Yksityistäminen on siis kuitenkin paljon kalliimpaa.


2.
Vastavalmistuneille luodaan mielestäni työpaikkoja Turussa parhaiten niin, että lopetetaan tehostaminen ja keskittäminen. Opettajille on paremmin töitä opiskelukaupungissaan, kun opetusryhmiä pienennetään ja koulujen määrää lisätään. Tästä on oppilaillekin hyötyä.

Lukio- ja ammattiopetuslautakunnassa vastustin aikoinaan koulukeittiöiden keskittämistä pääosin siksi, että niin vähennettiin taas täältä valmistuvien suurkeittiöalan ammattilaisten työllistymismahdollisuuksia.


3.
Turun energiapolitiikka tulee rakentaa jo lähitulevaisuudessa yhä enemmän uusiutuvan energian pohjalle. Uusiutuvat energiaratkaisut, tuulivoima etunenässä, työllistävät jo nyt ja tulevat maailmanlaajuisesti työllistämään miljoonia ihmisiä lähivuosikymmeninä, kun fossiiliset polttoaineet loppuvat.

Energia- ja ilmastokysymykset eivät ratkea ilman laajamittaista satsausta uusiutuviin energiaratkaisuihin, Turussakaan.

Naantalin laitosprojekti tuleekin minusta avata kriittiselle tarkastelulle.


4.
Keskustaa kehitetään parhaiten kehittämällä joukkoliikennettä ja kevyttä liikennettä. Toriparkkihanke tuleekin haudata lopullisesti; ilmastonmuutoksen edetessä tulee päästä eroon yksityisautoiluun kannustamisesta.

Keskustaa tulee elävöittää lisäämällä viheralueita ja pieniä, viihtyisiä kahviloita. Pyörä- ja kävelyteitä tulee lisätä huomattavasti. Joukkoliikenne tulee kaikkiaan kehittää ympäristöystävälliseksi; uusiutuvalla energialla kulkeva, laaja pikaraitiotie olisi loistava juttu!

Kynnystä joukkoliikenteen käyttöön tulee yleensäkin laskea halventamalla lippujen hintoja sekä tuplaamalla lipun vaihto-aika neljään tuntiin Viherpunaisen vasemmiston kuntavaalitavoitteiden mukaisesti.
Nyt Turku on autojen kaupunki, tehdään siitä ihmisten kaupunki!


5.
Turussa ei todellakaan ole tarpeeksi kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja, ja loppujenkin myymistä puuhataan. Minusta huokeiden vuokra-asuntojen tarjoaminen on yksi kunnan perustehtäviä, josta ei saa tinkiä.

Rakennuttajat eivät ole innostuneita kohtuuhintaisten asuntojen rakentamisesta, koska eivät saa siitä voittoa. Valtion tuleekin tukea kuntien vuokra-ja opiskelija-asuntotuotantoa paljon nykyistä enemmän, kuntien tulee olla myöskin tässä oma-aloitteisia.


6.
Nykyisellään turkulaisia ei kuunnella päätöksenteossa. Tämä on nähty tuoreeltaan mm. toriparkkihankkeessa sekä Kuralan Kylämäen alasajossa. Vasemmistoliitto otti ainoana Kuralan asukastoimikunnan edustajan vastaan.

Kehittäisinkin Turusta aidosti demokraattisen kaupungin.


7.
Helppo valinta. Ensimmäiseksi ohjaisin kirjastosiltaan ja palloiluhalliin varatut rahat opetusryhmien pienentämiseen, lastensuojeluun, vanhustenhoitoon sekä terveystoimeen. Lopettaisin kalliin yksityistämisen.

Varaisin lisää rahaa näihin neljään sekä sosiaali- ja kulttuuritoimeen, ja tietenkin joukkoliikenteen sekä kevyen liikenteen kehittämiseen.

Ei kommentteja: