sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Luin uusinta Voima-lehteä ja siinä oli juttu otsikolla "GM-maissi aiheuttaa syöpää". Halusinkin sen pohjalta blogata luomusta lisää. Olen ollut luomutuotannon kannalla niin kauan kuin muistan. Haluan edistää sellaista maataloustuotantoa, jossa luonnon monimuotoisuutta kunnioitetaan eikä tuotantoeläimille aiheuteta turhaan kärsimystä. Vastustan GM-viljelyä ja sen laajenemista.

Nythän on se tilanne, että kaupalliset intressit määräävät ja siten kauppoihin tuodaan geenimuunneltuja raaka-aineita sisältäviä tuotteita ja tavallisessa tehotuotantomaataloudessa syötetään karjalle ja sioille GM-rehua. Ja kaikki tämä ennen kuin ihmisille ja ympäristölle koituvia seurauksia on tutkittu kunnolla. Kokonaan toinen kysymys toki on, miksi pidämme oikeutenamme muunnella kasveja ja eläimiä omien päämääriemme mukaisiksi...

Geenitekniikka-alaa hallitsee maailmassa muutama suuryritys. Niiden etuna toki on saada omat tuotteet markkinoille mahdollisimman nopeasti taloudellisen hyödyn maksimoimiseksi, lyhyen tähtäimen voitot ovat tässä tärkeimpiä. Seurauksena tästä emme voi olla tehotuotettua ruokaa syödessämme varmoja, millaista ravintoa suuhumme pistämme. Jos tutkimustuloksiin on uskominen, liiankin varmoja.

Yhdysvalloissa GM-tuotanto on alusta asti ollut laajaa, siellä on myös tehty tutkimuksia aiheesta paljon. Esimerkiksi Cornellin yliopistossa selvitettiin jo vuonna 1999, että tuholaisensa itse tappavan Bt-maissin siitepöly tappaa monarkkiperhosia laboratorio-oloissa. Siis se tappaa tuholaisten lisäksi myös perhoset. Yhdysvaltalainen Monsanto-yhtiö on nyttemmin tuottanut markkinoille NK603-maissinlajikkeen, joka on vastustuskykyinen saman yhtiön Roundup-rikkaruohomyrkylle.

Voima-lehti kertoo, että tuoreessa ranskalaistutkimuksessa tutkijat syöttivät joukolle rottia NK603-maissia ja antoivat toisellle ryhmälle pieniä pitoisuuksia Roundupia sisältävää juomavettä. Seurauksena molempien ryhmien eläimet kuolivat merkittävästi nuorempina kuin verrokkiryhmässä. Niille kehittyi runsaasti kasvaimia ja ne kärsivät vakavista maksa- ja munuaisvaurioista.

Voiman mukaan että yli puolella NK603- maissin hyväksyntään osallistuneista Euroopan elintarvikeviranomaisen EFSAn asiantuntijoista oli kytkös geenitekniikka-alan teollisuuteen. Yhtälö on siksikin huolestuttava, että useimmiten gm-kasvien turvallisuuskokeet ovat alan yritysten itsensä tekemiä. Roundup sinänsä on maailman myydyin torjunta-aine.

NK603-maissin lisäksi EU:hun saa tuoda 14 vastaavaa maissilajiketta sekä neljää erilaista gm-soijaa, joita käsitellään Roundupilla. Ja koska NK603-maissia on sallittua tuoda EU-maihin elintarvikkeeksi ja rehuksi, ja geenimuunneltua soijaa rahdataan sikojen rehuksi Suomeenkin, syömme vaaralliseksi todettuja geenilajikkeita ja rikkaruohomyrkkyjä sisältävää ravintoa sekä suoraan että tietämättämme.

Ratkaisuna on luomutuotannon suosiminen. Se on paras mahdollinen valinta niin ihmisten kuin luonnonkin kannalta. Tätä nykyä luomu alkaakin onneksi olla entistä enemmän voimissaan; tiedän itse monia luomupiirejä. Tämä kuitenkin pitää luomun suljettujen piirien juttuna. Luomutuotanto pitää tuoda aidosti osaksi arkeamme, Turunkin ruokahankintapolitiikkaa tulee kehittää sellaiseksi, että kouluruoassa ja työpaikkaruokaloissa olisi oikeasti kotimaista luomua tarjolla. Se palvelisi ihmisten terveyttä, tuotantoeläinten oloja, ja suojelisi luonnon monimuotoisuutta. Lisäksi lähellä tuotetun luomun suosiminen sinänsä tietysti turvaa suomalaisia työpaikkoja ja elinkeinotoimintaa. Ja pienentää hiilijalanjälkeä :)
Vasemmiston vaalimökki on paraikaa kävelykadulla, olen itsekin ollut keittelemässä reilua kahvia ja tarjoillut reilua teetä, viimeksi tänään :) Olen paikalla taas huomenna klo 12 eteenpäin ja keskiviikkona klo 16 lähtien. Tule siemailemaan kuppi kuumaa ja juttelemaan! Tiistai-iltapäivä on varattu paneelissa istumiseen, tässä vielä tieto siitä

http://www.facebook.com/events/178664108936900

Ei kommentteja: