keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Olen lukio- ja ammattilautakunnassa pitänyt alusta asti tärkeänä toiminnan järkeistämistä. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jos haetaan säästöjä kouluruoasta keskittämällä koulukeittiöitä, niin ei ole mieltä samaan aikaan maksattaa turkulaisilla lautakunnan matkoja ammattitaitokisoihin ulkomaille. Alla ote lautakunnan kokouksesta 12.4.2011 ja oma eriävä mielipiteeni.

***

Lukio- ja ammattiopetuslautakunta päätti valita lautakunnan vuoden 2011 ulkomaan opintomatkan kohteeksi WorldSkills 2011 London -ammattitaittokilpailut Iso-Britanniassa ajalla 4.10. - 7.10.2011 siten, että esitys ko. opintomatkasta jatkovalmisteellaan lautakunnan kokoukseen 10.5.2011 edelleen toimitettavaksi kaupunginhallitukselle päätöstä varten.


Varajäsen Eva-Liisa Raekallio ilmaisi eriävän mielipiteensä:

Kokouksessa tuotiin lautakunnan päätettäviksi kaksi vaihtoehtoa opintomatkojen kohteiksi.

En voi kannattaa kumpaakaan vaihtoehtoa, koska mielestäni on niin, että jos koetaan säästötarvetta kouluruoassa, eikö liikenevät varat tulisi ohjata siihen eikä lautakunnan opintomatkoihin. Minusta voitaisiin ottaa huomioon Turun kaupungin taloustilanne tässä kysymyksessä. Tältä pohjalta siis en kannata matkailua. Pyysin kokouksessa eriävän mielipiteen lisättäväksi pöytäkirjaan.

Ehdotus raukesi kannatuksen puuttuessa.


***

Mielestäni on yleensäkin kyseenalaista säästää kouluruoasta ja raapia se kasaan halvimmista mahdollisista aineksista. Kouluruoassa tulisi panostaa terveellisyyteen ja ekologisuuteen luomun ja kasvis- sekä lähiruoan kautta.

Koulukeittiöiden keskittäminen on minusta kaikilta osin huono suuntaus, eikä vähiten siksi että niin hävitetään taas uusia työpaikkoja. Turun seudulta valmistuu vuosittain paljon suurkeittiöalan ammattilaisia, mutta työpaikkoja ei juuri ole ja loputkin hävitetään keskittämisvimmassa. Olisi tietenkin Turun omien etujen mukaista työllistää täällä koulutetut opiskelupaikkakunnalleen.

Tästähän kekustellaan Turussa jatkuvasti, että miten saada täällä opiskelleet jäämään veronmaksajiksi. Mielestäni tässä olisi syytä huomioida kokonaisuus. Jos koulukeittiöitä ja ammattikeittiöitä vähennetään, vähenevät keittiöhenkilökunnan työpaikat. Jos opetusryhmiä kasvatetaan ja kouluja keskitetään, vähenevät opettajien työpaikat. 

Olisi nyt todella tärkeää ihan kaikkien kannalta huolehtia siitä, että Turussa opiskelevat voisivat jäädä tänne töihin.


Ei kommentteja: