Jos jonkin verran analysoisin vaaleja...Vasemmisto menetti Turussa yhden valtuustopaikan, ja kokonaisäänimäärä putosi 802 kappaletta. Positiivista on se, että eduskuntavaaleihin nähden kannatus nousi 0,7 prosenttia, ja etenkin hienoa on minusta valtuuston vasemmistoryhmän nuorentuminen ja naisistuminen esimerkkeinä Li Andersson ja Elina Sandelin :)
Loistava on ehdottomasti Vipun puheenjohtajan Riikka Oksasen saavutus, hän on ensimmäinen varavaltuutettu ja maailman myrskyäviltä meriltä kotiutunut Wellu Koivistokin saavutti varavaltuutetun paikan. Uskon, että näillä eväillä viherpunaisuus saadaan entistä enemmän kuuluviin Turun päätöksenteossa. Ja tarvetta tosiaan on.
Turun yliopiston valtio-opin professori Matti Wiberg analysoi turkulaista päätöksentekokulttuuria uusimmassa Tylkkärissä sellaiseen sävyyn, että pakko kysyä, mikä on ollut jutun tavoitteena.
http://www.tylkkari.fi/mielipide/matti-wiberg-%e2%80%9dturku-on-turkulaisten-ei-rakennusliikkeiden%e2%80%9d/comment-page-1#comment-7701
Kenties osoittaa, miten nopeasti voi laukoa perusteettomiakin mielipiteitä. Tai se, miten professoritason ihminenkin saattaa niin sanotusti iskeä kirveensä kiveen, joka ei Wibergin kohdalla tapahdu ensimmäistä kertaa. Mutta mennäksemme nyt Tylkkärin juttuun, hän toteaa siinä esimerkiksi, että väittämä "turkulaisesta maankäytöstä päättävät rakennusliikkeet" on vainoharhainen aivopieru.
Wiberg jatkaa kuitenkin seuraavassa lauseessa, ettei maankäytön suunnittelu ole meillä pitkäjänteistä ja kestävää, ja että poliittiista energiaa käytetään liian vähän maankäytön suunnitteluun. Tällä tavalla hän siis osin kiistää oman alkuperäisen toteamuksensa asiaan. Puhumattakaan siitä, että Wiberg tässä unohtaa Viherpunaisen vasemmiston vuosien ponnistelut nimenomaan pitkäjänteisen maankäytön suunnittelun puolesta.
Myöskin neljäs väittämä "turkulaiset päättäjät eivät ota huomioon kaupunkilaisten mielipiteitä" on Wibergin näkemyksen mukaan pötyä. Kuulemma turkulaiset päättäjät kuuntelevat hyvin herkillä korvilla kansalaismielipidettä. Ihan kiintoisa toteamus ottaen huomioon, että vaikkapa Vasemmistoliiton edustajat ympäristö- ja kaavoituslautakunnassa ovat saattaneet ainoina kuunnella kansalaismielipidettä kaavoja valmisteltaessa.
Toisaalta Wiberg osoittaa, mitä mieltä hän yleensä on kansalaismielipiteestä: "liikaakin kiinnitetään huomiota yleisenä mielipiteenä esiintyvään mikro-opposition oikutteluun. Pikkuruiset kaikenvastustajat saavat aivan liikaa hidastettua kaupungin kehittämistä enemmistön etujen vastaisesti. Päättäjät ovat liikaa valittajien panttivankeja. Turussa tosin tehdään aivan liikaa laittomia päätöksiä, jotka joudutaan aiheellisten valitusten takia purkamaan."
Eli hän pitkälti kiistää loppulauseessa alkulauseensa perustan. Tulee mieleen tosiaan, että kun Tylkkärin jutun ingressissä pyydettiin professoria antamaan väittämistä analyyttisia kommentteja, niin ehkäpä olisi pitänyt pyytää pelkästään kommentteja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti