sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Osallistun muuten TYYn ympäristövaliokunnan paneeliin tiistaina 16.10. klo 16 alkaen, tässä alla valiokunnan tekemä naamakirjakutsu. Aiheena on kaupunki, kaavoitus ja liikenne. Luvassa takuulla kiinnostavaa keskustelua :)

http://www.facebook.com/events/178664108936900/


Joukkoliikennekysymys on oma kokonaisuutensa, siivoojana törmäsin myös muihin pienituloisia ja vähemmän arvostetuissa ammateissa työskenteleviä koskeviin lieveilmiöihin. Siivoamisestahan tunnutaan jostain ihmeen syystä olevan sitä mieltä, että se on mahdollista hoitaa tuosta noin vaan, helposti ja nopeasti. Niinpä sitä onkin tehostettu tehostamasta päästyäänkin, siivoojien itsensä ja elintarvikehygienian kustannuksella, tottakai.

Työskentelin yksityisessä siivousfirmassa, ja siivosimme erästä kauppaa. Meille oli annettu 2,5 tuntia aikaa siivota vastuualueemme, ja teimme hyvää työtä. Sitten kauppias sai paremman tarjouksen kilpailevalta firmalta, joka lupasi siivota saman alueen tunnissa, eli halvemmalla! No, firmamme sai lähteä joka tiesi käytännössä potkuja siivoojille, tulonmenetystä vähintäänkin. Olin itse onnekkaassa asemassa, koska tein siivoojanhommia samaan aikaan myös yhdessä toimistossa, en siis menettänyt kaikkea. Kuvataiteilijaksi valmistuneelle, siivoojana itsensä elättäneelle kaverilleni ei käynyt yhtä hyvin, hän teki töitä vain kaupassa eli menetti työnsä, kun korvaavaa siivoustyötä ei juuri silloin ollut.

Uusi, halvempi firma sitten aloitti työt, eikä mennyt kovinkaan kauaa kun pomomme sai samaiselta, halvempien tarjousten perässä juoksevalta kauppiaalta, puhelun. Kauppias oli todennut, ettei hän nyt sitten olekaan tyytyväinen uuden firman työnjälkeen, ja haluaa meidät takaisin. Kas kummaa tosiaankin, koko isoa markettia ei saanutkaan tunnissa puhtaaksi! Käsittämätöntä ihan. Ja edesvastuutonta mielestäni kaupan asiakkaita kohtaan; nämä tietysti luulevat ostavansa hygieenistä ruokaa, mutta mielipide voisi muuttua, jos saisivat tietää ettei elintarvikepuolta(kaan) ole aikaa siivota eikä tiskarilla aikaa huuhtoa vuokia pisimpään huuhtovalla koneohjelmalla....Ja suurkeittiötiskauksessa ovat kovat aineet käytössä.

Saimme sitten samaisen kaupan taas siivottavaksemme entisellä aikataululla, joka sekin jo oli äärimmilleen kilpailutettu ja tehostettu. Jotta kauppiaalle ei koidu kuluja siivouksesta. Minulla on Turun seudulla varsin monta kauppaa, joissa en oikein välitä asioida tällaisten eriskummallisten linjausten takia. Äsken mainittu, ilman työtä jäänyt kaverini sai lopulta töitä toisesta firmasta, ja sai hyvää palautetta työstään erästä kauppaa siivotessaan. Jossa en sielläkään enää käy. Aikaa hänelle oli siivoamiseen annettu ruhtinaalliset neljä tuntia.

Sitten eräänä päivänä kauppias oli päättänyt, että siivouksesta on suoriuduttava puolet lyhyemmässä ajassa. Palkka tietysti pieneni puoleen; siivouskulujen karsiminen oli kauppiaalle prioriteetti.  Eli kaveri siivosi saman alueen kahdessa tunnissa pienemmällä palkalla ja jälleen kerran tuli kauppiaalle yllätyksenä, ettei työnjälki vastannut entistä. Ja alkoi kitinä. Aiemmin loistavaksi kehuttu siivooja muuttuikin heikoksi ja huolimattomaksi. Eikä kauppias taaskaan nähnyt mistä huonompi työnjälki johtui.

Siivoustyötä ei arvosteta, ja siivoojia vielä vähemmän. Tämä näkyy kaikessa. Tämä on siis myös hygieniaa koskeva kysymys. Kuntien terveystarkastajien resursseja on vähennetty ja esim. koulujen siivous tehostettu viemään mahdollisimman vähän aikaa. Eikä tämän jälkeen tarvitse ihmetellä, jos ruoasta löytyy ties mitä jäämiä tai koulujen pintoja peittää pölykerros.

Mielestäni siivouksesta ei saa kunnassa tinkiä. Siivouksen yksityistäminen ja tehostaminen on lopetettava. Siihen panostaminen maksaa itsensä takaisin terveempinä kuntalaisina. Siivoojien arvo on (yhteis)kunnassa ymmärrettävä viimeinkin! (Ja kuvataiteilijoiden tulisi voida tehdä sitä, mihin ovat koulutuksensa saaneet, eikä elättää itsensä näin epävarmoilla siivoustöillä) Mutta se onkin jo toisen bloggauksen aihe!

Ei kommentteja: