torstai 11. lokakuuta 2012

Sain eilen valmiiksi vastaukseni Turun ylioppilaslehden ehokaskyselyyn. Erittäin hyviä kysymyksiä, meiltä kysyttiin mm. Turun energiapolitiikan suunnasta. Otan tähän suoraan sitaattini eräästä aiemmasta bloggauksestani:

"Uusiutuvat energiaratkaisut, tuulivoima etunenässä, työllistävät jo nyt ja tulevat maailmanlaajuisesti työllistämään miljoonia ihmisiä lähivuosikymmeninä, kun fossiiliset polttoaineet loppuvat. Energia- ja ilmastokysymykset eivät ratkea ilman laajamittaista satsausta uusiutuviin energiaratkaisuihin."

Turussakin tulee ymmärtää tuulella tuotetun energian potentiaali. Tässä on suora sitaatti työ- ja elinkeinoministerön sivuilta tuulivoimankin yhteydessä käytettävästä syöttötariffimallista:

"Syöttötariffijärjestelmässä sähkön tuottajalle, jonka voimalaitos on hyväksytty järjestelmään, maksetaan enintään kahdentoista vuoden ajan kolmen kuukauden sähkön markkinahinnan tai päästöoikeuden markkinahinnan mukaan muuttuvaa tukea (syöttötariffi).

Sähkön tuottajalle maksetaan syöttötariffina tavoitehinnan ja kolmen kuukauden sähkön markkinahinnan erotus syöttötariffijärjestelmään hyväksytyssä tuulivoimalassa, biokaasuvoimalassa ja puupolttoainevoimalassa tuotetun sähkön määrän mukaisesti.

Kyseisen tuen tarkoitus on edistää tuulivoimala-, biokaasuvoimala- ja puupolttoainevoimalainvestointeja, ja se on mitoitettu siten, että voimalaitokselle syöttötariffijaksoilta maksettavien tukien kokonaismäärä kompensoi investointikustannuksia."

Uusiutuvan energian tuotantoa siis tuetaan valtion taholta, loistojuttu! Ja tiistain Turun Sanomissa oli tärkeä uutinen tuulivoimaosuuskunnan perustamisesta Kemiönsaareen:

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/399932/Kemionsaareen+ideoidaan+tuulivoimaosuuskuntaa

Hankkeen projektipäällikkö Annalena Sjöblom toteaa sattuvasti: "Pyrimme tällä tietysti vähentämään vastustusta. Kun jokaisella saarelaisella ja mökkiläisellä on mahdollisuus olla osuuskunnassa mukana ja saada siitä suoraa taloudellista hyötyä, niin ehkä vastustuskin samalla vähenee."

Manner-Suomen ihka ensimmäinen tuulivoimaosuuskunta perustettiin keväällä Pohjanmaalle. Tällainen oma-aloitteisuus on toki sinänsä hieno juttu. Silti herää kysymys, miksei ydinvoimaloiden rakentaminen herätä lainkaan samanlaista vastustusta. Toivoisin myös pohdittavan sitä, miksi tuulivoima herättää niin voimakasta vastustusta...

Kun Turun Sanomien artikkelissakin todetaan, miten pitkällä vastaava osuuskuntatoiminta vaikka Tanskassakin on, pidän entistä tärkeämpänä, että Suomessakin tartuttaisiin uusiutuvan energian suomiin mahdollisuuksiin. Suomihan on tuulivoimateknologian kärkeä maailmassa, mutta uusiutuvan energian soveltajana miltei kehitysmaa...Toistaiseksi. Poliittisessa päätöksenteossa tulee nyt kartoittaa uusiutuvan energian kaikki mahdollisuudet; tiedetäänhän jo, miten entisiä telakkatyöläisiä on Turun seudulla menestyksellä koulutettu tuulivoima-asentajiksi. Ja ydinvoimalasta poiketen merituulivoimala on talvioloissakin turvallinen jo maalaisjärjelläkin ajateltuna:

http://yle.fi/uutiset/merituulivoimala_ei_pelkaa_jaata_eika_pakkasta/5705958

Turkukin voisi tarkastella sähkötarpeitaan uusiutuvan energian kautta huomattavastikin nykyistä enemmän.

Ei kommentteja: