tiistai 1. marraskuuta 2016

Kävin tänään Maailman vegaanipäivän kunniaksi järjestetyillä kakkukahveilla Vegekaupan takahuoneessa. Kertakaikkiaan suussasulavaa mansikka-valkosuklaakakkua ja luonnollisesti täysin vegaanista! Kakkukahvien tuotto meni eläinoikeustyöhön, jee! Palautti tämäkin mieleen ajan ravintolavaliokunnassa, kun puhuin kasvis- ja vegaaniruoan puolesta, että sitä olisi pitänyt saada kampusruokaloihin. Vegaaneja varsinkin kohdeltiin toisen luokan kansalaisina ravintolahenkilöstönkin puolelta, ikävä kyllä.


Asiaa selittää jollain tapaa juurikin se että elettiin vuotta 2009 ja luomu, kasvisruoka, veganismista puhumattakaan oli Suomessa uusi juttu. Ja jotainhan olen puhunut suomalaisen kulttuurin tietystä konservatiivisuudesta kaiken uuden kanssa. Uusiutuva energia on uutta täällä, kuten luomu ja veganismikin joten se selittää niihin suhtautumista.

Tältä pohjalta olen tosi iloinen, että nykyään on kunnon valikoima vegaanisia tuotteita ihan niistä arkipäiväisistä elintarvikkeista kuten juustosta. Juuston hiilijalanjälki on massiivinen, joten siltäkin kantilta loistojuttu. Minusta on itsestäni tullut esim Violifen savunmakuisen juuston fani. Vielä kun vegaanisten vaihtoehtojen hinta saataisiin alemmas niin ne todella voisivat muuttaa eläintenkin asemaa paremmaksi kun suurin osa ihmisistä voisi eläin- ja ympäristöystävällisen valinnan tehdä.

Olin Varsinais-Suomen Vasemmistonuorten jäsenlehden Punapostin päätoimittajana puolisentoista vuotta samoihin aikoihin kun toimin ravintolavaliokunnassa, ja kaudellani lehti painettiin kierrätyspaperille, ja siinä oli juttuja myös turkistarhauksesta ja ympäristönsuojelusta. Muistan ettei siihenkään täysin ilman kritiikkiä suhtauduttu. Kuitenkin, kun vuonna 2010 järjestin Turun vasemmisto-opiskelijat Avanti ry:n puheenjohtajana yhdistyksemme vegaanisia luomumyyjäisiä, ihmiset, siis herkkujen ostajat, tykkäsivät tosi paljon. 

Äsken oli Saskan kanssa torstain lautakuntakokousta valmisteleva tapaaminen joka meillä aina on. Odotettavissa paljon keskustelua lautakunnassa jälleen.




Ei kommentteja: