maanantai 14. marraskuuta 2016

Lauantaina 12.11. pidettiin Varsinais-Suomen Vasemmistoliiton piirikokous, ja minut valittiin jatkamaan piirihallituksessa. Sain naisista toiseksi eniten ääniä Pirjo Rinteen jälkeen. Kiitos luottamuksesta :)

Tässä piirikokouksessa pitämäni puhe.

Arvoisa piirikokousväki,

Suomalainen yhteiskunta eriarvoistuu koko ajan lisää. Köyhät köyhtyvät ja rikkaat vaan rikastuvat. Kyse ei kuitenkaan ole mistään väistämättömästä tilanteesta johon on sopeuduttava, vaan yhteiskunnan suunnasta, johon jokainen voi vaikuttaa äänestämällä.

Valtiollisten vaalien äänestysaktiivisuus on ollut liian alhainen jo vuosia. Ei voi olla niin, että osa kansasta päättää kaikkien muiden puolesta siitä, millaista yhteiskuntaa yhdessä rakennetaan.

Olen itse Turun kaupungin nuorisolautakunnassa Saska Heinon kanssa, ja me saatiin viime keväänä tietää vuosi sitten marraskuussa pidettyjen Turun nuorisovaltuustovaalien tulokset. Äänestysaktiivisuus vaihteli kouluittain ja oppilaitoksittain, kahdeksasta prosentista yhdeksäänkymmeneenyhdeksään. Kokonaisäänestysprosentti oli ihan liian alhainen, vain 45%. Niissä vaaleissa alle puolet äänioikeutetuista, 13-18-vuotiaista turkulaisnuorista äänesti. 

Pyysin seuraavaan lautakunnan kokoukseen tarkemmat tiedot siitä miten eri kouluissa äänestettiin. Valtakunnallisissa vaaleissa näkyvä alhainen äänestysaktiivisuus ja sen jakautuminen näkyy jo nuorilla. Tartuimme Saskan kanssa toimeen, ja teimme lautakunta-aloitteen jossa esitimme, että Turun nuortenpalvelut tarttuisivat konkreettisiin toimenpiteisiin äänestyserojen tasaamiseksi.

Saimme vastauksen syyskuun lautakuntaan, jossa nuortenpalvelut käytännössä totesivat, ettei vaikuttaminen vain kiinnosta kaikkia. Vastauksen voi tiivistää näin. Mielestäni Suomessa ei tällä hetkellä ole varaa suhtautua näin, vaan myös virkamiestasolla pitää ottaa kaikki keinot käyttöön nuorten osallistumismahdollisuuksien tasaamiseksi.

Olemmekin Saskan kanssa vieneet asiaa eteenpäin marraskuun lautakuntakokouksessa vähän aikaa sitten. On selvää, että kaikki nuoret pitää asuinkunnastaan ja asuinalueestaan riippumatta saada mukaan yhteiskuntaan.

Kiitos!





Ei kommentteja: