torstai 3. marraskuuta 2016

Terveisiä nuorisolautakunnan kokouksesta 3.11.

Kokouksessa oli esillä muun muassa vuoden 2016 talouden kolmas osavuosikatsaus. Kiinnitin huomiota pariinkin kohtaan katsauksessa. Siinä todettiin, miten nuorisopalveluiden toiminta on sopeutettu taloustilanteeseen. Tähän on katsauksen mukaan päästy mm. rekrytointeja viivästyttämällä, hankintoja vähentämällä ja keskittämällä sekä toimintatapoja yhdenmukaistamalla. 

Osavuosikatsauksessa sanotaan, että taloustilanne ei ole vaikuttanut nuorten saamiin palveluihin. Tämä on erikoinen toteamus ottaen huomioon juuri edellisessä lauseessa todetun rekrytointien viivästyttämisen. Työntekijöitä on liian vähän, tilanteessa jossa nuoret ehdottomasti tarvitsisivat tukea ja toisaalta työntekijät vertaistukea.

Menoja karsitaan vastaamaan ennakoitua tulovajetta- lause on myös sellainen, joka herätti sekä Saskan että minun huomiota. Kun ei olla vielä edes varmoja siitä, miten suuri tulovaje lopulta on, ei mielestäni ole aiheellista puhua menojen karsinnasta. 

Tässä tulee toki ottaa huomioon Turku-sopimus, josta Vasemmistoliitto tunnetusti jättäytyi pois jo sen solmimisvaiheessa.. Sopimuksen yksi tavoite oli nimenomaan johtaa kaupunkia kuten yritystä. Liiketalouden maailmassa on välttämätöntä pyrkiä menojen karsintaan ja suunnitella menojen vähentämistä pitkällä tähtäimellä. Kaupunki ei kuitenkaan ole yritys, eivätkä sen asukkaat asiakkaita.

Yrityssanasto on kulkeutunut osaksi tavallista julkishallinnon sanastoa, tästä on erinomaisena esimerkkinä osavuosikatsauksessa mainittu nuortenpalveluiden vieminen lähemmäs asiakkaita eli nuoria. On oireellista, että kun tästä puhuu, kukaan muu ei tunnu pitävän sitä ongelmana, emmekä Vasemmistoliiton edustajina saa kannatusta ajatuksillemme. Siinä juuri onkin hyvä syy pitää keskustelua yllä. Lautakunnan kokouksista ei kaupungin johtosäännön perusteella kirjoiteta keskustelupöytäkirjoja. Me kuitenkin käymme keskustelua joka tapauksessa ja siihen voi luottaa.

Lautakunta päätti myös viedä eteenpäin Saskan ja minun selvityspyynnön nuorisovaltuustovaaliasian edistämiseksi, sekä selvittää kuntalaisilta, muun muassa nuorten vanhemmilta saatua aloitetta Kuuvuoren ja Nummen nuorisotilakysymystä koskien. Korostin itse keskustelussa sitä, että aloitteeseen tulee vastata pikimmiten ja kertoa, että asia etenee vielä tämän lautakunnan aikana. Minusta se on ilman muuta lähtökohta.

Minulta pyydettiin taannoin piirin tavoiteohjelmaan nuorisoasiaa. Kuten kirjoitin vastauksessani, nuorella pitäisi olla aina mahdollisimman lyhyt matka nuorisotilaan. Kyse on paitsi nuoren turvallisuudentunteesta, myös nuorisotyön ammattilaisten työpaikoista. Kun on enemmän tiloja, tarvitaan useampia työntekijöitäkin. Syytä olisi muistaa myös välimatkojen lyhentäminen koko yhteiskunnan tasolla. Vaikka nuori ei voikaan omistaa ajokorttia, tulisi pitää huolta ettei nuoren olisi pakko muitakaan saastuttavia pitkän matkan kulkuvälineitä käyttää. Tältäkin kannalta nuorisotilaverkoston tiivistäminen on entistä tärkeämpää.


Ei kommentteja: