tiistai 1. marraskuuta 2016

Nykyään puhutaan paljon siitä, että yrittäminen on ratkaisu työttömyyteen, että yritykset ovat niitä tahoja jotka yhteiskunnassa luovat työpaikkoja. Tämä on ollut yksi tärkeimpiä perusteluja mm. yritysten verohelpotuksille. Ilmeisesti halutaan ihmisten uskovan, että yrittäjät pyörittävät yritystään nimenomaan luodakseen työpaikkoja. 

Kuitenkin työhaastattelupöydän toiselta puolen tarkasteltuna jokainen uusi työntekijä on työnantajalle riski paitsi taloudellisesti, myös muuten, ja yrityksen tavoitteena on lopulta kuitenkin oman voiton maksimointi ja tuloksen tekeminen. Jos todella asiasta karsitaan kuoret pois. Tältä kannalta katsottuna nykyajan suuntaus, jossa suositaan nimenomaan määräaikaisten työsopimusten ketjuttamista ja edullisia työharjoittelua säännöllisten, vakituisten ja työntekijän kannalta parhaiden työsuhteiden sijaan, alkaakin käydä järkeen. Määräaikainen ja lyhyt työsuhde on työnantajalle edullinen ratkaisu.

Hallituksen idea työttömien ilmaisesta pakkotyöstä on harvinaisen looginen tätä taustaa vasten. Se, että pidämme epäsäännöllisiä ja epävarmoja työmarkkinoita normina, on vain pitkällisen ja omalta kannaltaan onnistuneen oikeistopolitiikan tulos. Epävarmuus ei ole väistämätöntä eikä siihen tarvitsisi alistua.

Kun nuorten syrjäytymiseen tarjotaan yhtenä lääkkeenä yhä laajenevaa yrittäjyyskasvatusta, ollaan mielestäni hakoteillä.

Ei kommentteja: