perjantai 18. marraskuuta 2016

Nähdäkseni Trumpin presidenttiyttä on tärkeää tarkastella kokonaisuutena, uuden jenkkihallinnon vaikutukset ympäristöpolitiikkaan ovat yksi tekijä, kuitenkin myös tähän asti määritelty kauppapolitiikka ja ehdottomasti Yhdysvaltain sisäpolitiikka ovat jo ajautunut vaikeuksiin. Vähemmistöjä odottavat kovat ajat, ja naisten aborttioikeuden tuntuva rajaaminen, ellei rajummatkin toimet, ovat enemmän kuin todennäköisiä. Trumpin neuvonantajiksi on tulossa avoimen rasistisia äärioikeistolaisia. Vaikutukset ulkopolitiikkaan tullaan näkemään. 

Itse pidän keskeisenä pitää mielessä, että koska Trump todettiin vaalikampanjan aikana useaan kertaan epäpäteväksi presidentin virkaan, niin demokraattien kuin monen republikaaninkin taholta, hänen presidenttiytensä voidaan haastaa monellakin tapaa. Republikaanihallinto ei automaattisesti merkitse sujuvaa yhteistyötä republikaanipresidentin kanssa, ja esimerkiksi uuden hallinnon merkitystä vapaakauppasopimusten toteutumiselle tulee katsoa nimenomaan koko hallinnon tasolla.  

Vapaakauppasopimusten toteutuminen on republikaanien ja heidän tukijoidensa taloudellisessa intressissä suurisuisista vaalilupauksista huolimatta. Republikaanienemmistön painoarvo saattaa tässäkin kysymyksessä olla yhtä aamuyön tunteina seksinauhoista twiittailevaa, naisia ahdistelevaa kiinteistökeisaripresidenttiä suurempi.

Ei kommentteja: