perjantai 28. lokakuuta 2016

Tuore väitöstutkimus toteaa, että suomalaisissa oppikirjoissa välitetään liian eurooppakeskeistä maailmankuvaa. On todella tärkeää, että aiheesta puhutaan nyt vaikka ongelma on ollut sama jo kauan. Oppikirjojen sisältö on valinta, joka tehdään tiedostamatta tai tiedostaen; mistä asioista ja kenestä puhutaan, ja miten. Kyse on piilo-opetussuunnitelmasta tässäkin kohtaa, tiettyjen käyttäytymismallien ja yhteiskunnallisten roolien ylläpitämisestä ja tukemisesta.

Eurooppalaisten, valkoisten saavutusten ylikorostaminen muiden kulttuurien kustannuksella osaltaan uusintaa vanhoja kolonialistisia perinteitä ja asenteita. Tuo aiemmin muistelemani etelän neekereistä puhunut kollegani ravintolavaliokunnasta piti kenties aivan luonnollisena kyseistä arvoasetelmaa. Olen omilla kursseillani puhunut eurooppakeskeisyyden roolista historiaa opiskeltaessa, ja lähdekritiikin merkityksestä. 

Vaikka tieto ja kouluttautuminen ovat maailmassa lisääntyneet, se ei ole riittävästi näkynyt vanhojen totuutena pidettyjen arvoasetelmien ja asenteiden hiipumisena. Tästä todistaa osaltaan Trumpin kannatus. Sama mekanismi toimii kuin ennen toista maailmansotaa, ihmisille luvataan parempaa tulevaisuutta ja työpaikkoja, samalla leimaten naisia ja vähemmistöjä.

Jenkeissä kipeää poliittista tilannetta käsitellään pitkälti huumorilla, tässä alla Bill Maher puhuu täyttä asiaa valkoisen 50-luvun miehen huolesta nykyaikaisten tasaarvovillitysten keskellä, sitten Seth Meyers lopuksi rentouttaa tiivistelmällään viimeisestä Clinton-Trump-väittelystä. Lohkaisu Trumpin vihkivaloista on kertakaikkiaan priceless.


Ei kommentteja: