sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Männä viikolla on ollut monenlaista poliittista tekemistä, viime maanantaina olin todella mielenkiintoisessa, koulutuspolitiikkaa käsitelleessä Vasemmalta- illassa, jossa yhtenä alustajana oli suuresti kunnioittamani professori Risto Rinne.



Oli erittäin tärkeää käsitellä kouluvalintapolitiikkaa, "koulushoppailua" ja miten se luo epätasa-arvoa, mutta miten rakenteet toisaalta ylläpitävät sitä; kun koulun puitteet vaihtelevat suuresti asuinalueiden välillä, on luonnollista että vanhemmat haluavat laittaa lapsensa puitteiltaan parhaaseen mahdolliseen kouluun. 

Osallistuimme tilaisuuteen Saskan kanssa, ja keskustelu oli erittäin antoisaa myös oman lautakuntatyömme kannalta, kun toimimme nuorten osallistumismahdollisuuksien tasaamiseksi Turun nuorisovaltuustovaalien osalta. Tämän päivän Turun Sanomissa Varsinais-Suomen poliittisten nuorisojärjestöjen puheenjohtajat, Kokoomus etupäässä, halusivat koulujen avaavan ovensa poliittisten nuorisojärjestöjen edustajille, kun nämä lähtisivät kiertämään alueen kuntien toisen asteen oppilaitoksia, tavoitteenaan kertoa poliittisesta vaikuttamisesta nuorille.

Toivon että nuoret innostuisivat äänestämisestä ja vaaleissa ehdolle asettumisesta. Puheenjohtajat halusivat nostaa esiin huolen nuorten, erityisesti 18-29-vuotiaiden osallistumisesta ja vaikuttamisesta yhteiskunnan asioihin. Huolta on toki kannettu jo aiemmin, ja nimenomaan haluttu toimia asian parantamiseksi kuten me Vasemmistoliiton edustajat Turun nuorisolautakunnassa.

Koemme ongelmaksi sen, että joistakin kouluista äänestämässä käyvät käytännössä kaikki, mutta on kouluja joissa oikeastaan kukaan ei äänestä. Tämä heijastaa suomalaisen yhteiskunnan nykytilaa valitettavan selkeästi. Yhteiskunnallinen osallistuminen rakentuu jo varhain kuten toin esiin kolumnissani Turun Sanomissa 19.10. Kokoomuksen huoli nuorten yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta tuntuu erikoiselta ottaen huomioon, miten kokoomus leikkaa koulutuksesta ja ennaltaehkäisevästä nuorisotyöstä, jotka nimenomaan tukevat nuoren osallisuutta yhteiskuntaan. 

Torstaina kokoontunut piirihallitus ei valitettavasti innostunut piiritason lehdestä, yritin puhua sen puolesta nimenomaan maakunnan ääntä esiintuovana lehtenä ja kun sitä toimittamassa olisivat Uuden Päivän päätoimittajan paikkaa tavoitelleet, erittäin pätevät hakijat, olisi lehdestä nähdäkseni vain etua. 

Piirissä valmistaudutaan tietenkin kunnallisvaaleihin kovaa vauhtia. Nostin kokouksessa esiin, että nimenomaan pieniltä paikkakunnilta olisi tärkeää saada kuntavaaliehdokkaita, ja ehdokashankintaan tulee panostaa. Esimerkiksi Turussa on tältä osin erinomainen tilanne, mutta mielestäni pienet maaseutupaikkakunnat tarvitsevat nekin vasemmistolaista politiikkaa.

Ei kommentteja: