Trumpin suosio on seikka, jota tullaan eittämättä käsittelemään vielä monessa akateemisessa tutkimuksessa ja hyvä niin. Hänen kommenttinsa ja linjauksensa ovat ahdasmielisiä ja vastenmielisiä ja kun pakettiin lisää naisia halveeraavan käytöksen, on hyvin vaikeaa hyväksyä, mutta kuitenkin tietyn historiallisen viitekehyksen kautta ymmärrettävää, miten hänenlaisensa ehdokas on päässyt näin lähelle presidenttiyttä. Nimenomaan tällaisen ihmisen kansansuosio on mielenkiintoinen juttu, jolle löytyy vertailukohteita esim. Saksan ja Italian lähihistoriasta.
Ilman kansansuosiota hän ei koskaan olisi saavuttanut tätä asemaa. Ne ihmisyhteisöjen rakenteet, jotka synnyttävät ja ylläpitävät tämäntyyppisten henkilöiden menestystä, ovat selkeästi hyvin pysyviä. Selityksenä täytyy olla, että ihmisluonne vain on pohjimmiltaan sellainen joka saa ihmiset kunnioittamaan ja seuraamaan riittävän karismaattista ja voimakasta henkilöä. Tämä on vaarallinen ja pelottava ominaisuus.
Trumpin kannattajien kommenteista tämä tulee kristallinkirkkaasti ilmi. Hänen uskotaan muuttavan elämän paremmaksi, kuten slogan Make America Great Again ilmentää, nimenomaan uskotaan. Ihmisten on vaikea nimetä Trumpin konkreettista poliittista toimenpidettä jolla parempi elämä toteutuu, mutta tässä eivät selkeästi enää pädekään rationaaliset logiikan lait vaan puhdas tunne ja uskomus. Trump on synnyttänyt eräänlaisen henkilökultin.
Jenkkien presidentinvaaleissa ei tällä hetkellä puhuta politiikan sisällöistä ollenkaan nin paljon kuin sitä montaako naista Trump on tai ei ole ahdistellut. Agendalla olisi monia erittäin kriittisiä kysymyksiä kuten ilmastonmuutoksen hillintä, vapaakauppasopimukset ja Syyrian kriisi vain muutamia nimetäkseni, Clintonin WikiLeaks-paljastukset pakettiin lisättynä. Sietää pohtia, miksi niin on ja olisiko naisten ahdistelu niin vahvasti kampanjakysymys mikäli Trumpin vastaehdokas ei olisi nainen. Jälkimmäiseen kysymykseen vastatakseni; en usko.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti