torstai 31. lokakuuta 2013

Tämä on paljonpuhuva uutinen.

http://www.utu.fi/fi/Ajankohtaista/Uutiset/Sivut/yliopisto-ensimmaista-kertaa-mukana-yrityskylassa.aspx

Jutussahan Turun yliopiston rehtori Tapio Reponen kertoo, että

"– Odotamme Yrityskylän antavan koululaisille käsityksen siitä, miten yliopisto toimii työelämän kentällä ja että opetuksen ja tutkimuksen lisäksi täällä tehdään paljon muunkinlaista työtä esimerkiksi yritysyhteistyötä."

Koululaiset itse tuntuivat olevan innoissaan. Turun yliopiston tutkijan työtä kokeilemaan päässyt tyttö tykkäsi päästessään tekemään haastattelututkimusta Elovena-tuotteiden markkinoinnista. 

Lukupiirissämmehän käydään läpi mm. tätä kirjaa: Risto Rinne et al: Valta, uusi yliopistopolitiikka ja yliopistotyö Suomessa: managerialistinen hallintapolitiikka yliopistolaisten kokemana. (Suomen kasvatustieteellinen seura 2012)

Kyselytutkimuksesta selviää, että yliopiston perustehtävää, opetusta ja tieteellistä tutkimusta tekevä henkilökunta pitää työssään merkityksellisimpänä juuri opetusta ja tutkimusta. Eivätkä vastaajat tarkoittaneet haastattelututkimuksia tuotteiden markkinoinnista.

Kehitys on äärimmäisen huolestuttava. Lapset oppivat, että yliopistojen tehtävä on tehdä jotain kauppaopistotasoisia tutkimuksia. He siten aikuisinakin pitävät tämäntyyppistä toimintaa täysin luontevana. Laajemmin ajatellen kyse on siitä, että yliopistoja voidaan yliopistolain ja muiden lieveilmiöiden myötä muuttaa yhä voimallisemmin yritysten markkinointiosastoiksi ja tuotekehityslaboratorioiksi.

Kuten Risto Rinne minulle Uusi Päivä-lehteä varten antamassaan haastattelussa totesi:

"Tämän politiikan tavoitteena on yritysmäinen hyöty-yliopisto, joka irtautuu perinteisistä arvoistaan sivistyksen ja kansallisen kulttuurin edistäjänä sekä pitkän tähtäimen tieteellisten läpimurtojen tekijänä, ja on kehkeytymässä yhtäältä lyhytkestoisten markkinaimpulssien tyydyttäjäksi ja toisaalta massamuotoiseksi ammattikoululaitokseksi.”

Pitää tosiaan olla kiitollinen, että Kirjakahvila tarjoaa tilan keskustelulle aiheesta. Muuta paikkaa Turussahan tälle ei löydy.

Ei kommentteja: