lauantai 12. lokakuuta 2013

Kiinteistöliikelaitoksen asioista vielä sen verran, että viime viikon kokouksessa päätettiin vuokrata päiväkotitila yksityiselle yritykselle Hirvensalosta täysin polkuhintaan. Yritys joutuu pulittamaan tiloista ja viereisestä parkkipaikkatontista vaivaiset reilu kuusi tonnia vuodessa. Käsittämätön hinta.

Oma vasemmistoryhmämme esitti asian palautusta varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnalle, mutta esitys hävisi äänestyksessä muistaakseni 10-2. Olin itse absoluuttisen vuokrauskiellon kannalla, perusteena oli se, että esitetyt sopimusehdot ovat tässä taloudellisessa tilanteessa kaupungille epäedulliset. Koska osa ryhmästä esitti palautusta, ja meidän pitää pyrkiä ryhmänä yhteistyöhön, esitykseksi muodostui lopulta asian palauttaminen.

Kannatan kyllä itse kokonaisuutena jyrkkää linjaa. Kun esitykset eivät ikävä kyllä mene läpi, on minusta parasta pitäytyä vakaumuksessaan alusta lähtien. Kun mitään hävittävää ei ole.

Turkua siis rakennetaan ja kehitetään täysin yksityisten yritysten ehdoilla ja niiden hyväksi. Ne saavat tilat lähestulkoon ilmaiseksi ja niiden tilalta myös puretaan vanhat rakenteet. Kehityskulku on masentava, onneksi kuitenkin vasemmistoryhmämme kykenee hyvään yhteistyöhön.

Juttelin Mahdollisuuksien torilla erään tuttuni kanssa talouskeskeisestä kielenkäytöstä. Siitä, miten olen kouluttanut itseni puhumaan sitä kieltä, koska sitä ymmärretään parhaiten. Jos vaikka puolustaisin Vanhan Suurtorin miljöötä sen historiallisen itseisarvon kautta, aniharva ymmärtäisi minua.

Mutta jos totean, että Tukholmassakin on osattu hyödyntää oman historian markkina-arvo matkailukohteena ja he nettoavatkin sillä mukavasti, se saattaa painaa jotain täälläkin. Vaikkei paljoa. Viime johtokunnan kokouksessa päätettiin sallia turistibussien ajo Vanhan Suurtorin rantatiellä, itse kannatin alueen täydellistä rauhoittamista moottoriajoneuvoilta. Mutta kun turistien pitää kuulemma päästä bussilla ihan viereen, hehän eivät voi tietenkään kävellä historiallisessa miljöössä yhtään ylimääräistä askelta.

Tässä toki huomaa turkulaisten autoiluvimman. Pitää kertakaikkiaan päästä oven eteen autolla, mieluiten omalla. Tällähän toriparkkiakin perustellaan. (Vipun toriparkkivalitus on edelleen käsittelyssä korkeimmassa hallinto-oikeudessa). Kyllä turistit osaavat Tukholman Gamla Stanissakin liikkua ihan omin jaloin pienillä kujilla, joilla ei edes mahtuisi ajamaan. Mutta ne samat turistit muuttuvat uusavuttomiksi matkustaessaan lahden poikki Suomen Turkuun.

Sama autoiluvimma näkyi myös siinä, miten Päivi esitti pyöräilykaistan rakentamista Rettiginrinteeseen, ja sai puolelleen ainoastaan persujen Miikkolan. Ikävintä oli kuulemma sekin, miten asia kuitattiin lekkeriksi, että miten 40 vuotta sitten on pyöräilty Kaskenmäkeä alas, mutta nyt ajetaan jo autoa. Itse ymmärrän, että moni elää vielä aikaa, jolloin autoilun ehdoilla rakennettava kaupunki oli uutta ja modernia, mutta minusta meidän pitää ajatella tulevaisuutta.

Ei kommentteja: