Keskiviikkona Turun yliopiston ylioppilaskunnan edustajisto valitsi yliopiston hallituksen opiskelijajäsenet. Valintatoimikunta suositti kahden humanistisessa tiedekunnassa opiskelevan valintaa. Mies edusti Vihreää listaa ja nainen Vihreää Vasemmistoa. Kumpikin tuttujani ja kumpikin jäi rannalle kun valittiin kaksi miestä, vieläpä poliittisesti nimellisesti sitoutumattomista ryhmistä, kuinkas muuten.Valintamenettelystä on syystäkin syntynyt kritiikkiä, mutta keskustelun kärki on suuntautunut sukupuolten tasa-arvon toteutumatta jäämiseen.
Pistinkin Tylkkärin sivuille kommenttia http://www.tylkkari.fi/uutiset/edustajisto-sekoili-yliopiston-hallituksen-opiskelijajasenten-valinnassa/comment-page-1#comment-13497
jo siitä, miten minusta tulisi keskustella edustajiston päätöksen kauaskantoisista seurauksista. Kun yliopiston hallituksessa ei ole humanistiopiskelijoita, tiedekunnan toimintoja on huomattavasti helpompi ajaa alas. Kaudella 2014-2015 saatetaan hyvinkin tehdä ratkaisuja, jotka mahdollisesti olisivat herättäneet kovaakin kritiikkiä valintatoimikunnan suosittamalla kokoonpanolla. Epäilemättä kyse onkin tietoisesta politiikasta.
Yliopistolain myötä on jo nähty massiivisia "uudelleenjärjestelyjä" humanistisissa tiedekunnissa ympäri Suomen. Ja sama hyökyaalto saavuttaa laajassa mitassa Turunkin. Edari seurasi aikoinaan tietoisen passiivisesti sivusta yliopistolain etenemistä laiminlyöden opiskelijoiden edunvalvontatehtävänsä. Sama linja jatkuu aktiivisempana, johdonmukainenhan pitää olla.
Tässä on äskettäin tehty muutenkin lyhytynäköisiä ratkaisuja, hyvänä esimerkkinä joukkoliikennelautakunnan päätös korottaa joukkoliikenteen lipunhintoja tammikuun alusta. Kertalipun hinta nousee kolmeen euroon. Kun tämänhetkinenkin hinta on vähävaraisille kova pala, vaikeutuu köyhimpien kaupunkilaisten liikkuminen entisestään. Pitää tosiaan alkaa kävellä entistäkin enemmän. Kertakaikkiaan Turun kaupungin päätökset eivät miltään osin palvele kestävää kaupunkikehitystä...
Ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Ja hyvä uutinen tulee, poikkeuksellista kyllä, ylioppilaskunnasta(!) tässä ylioppilaskunnan kannanotto arkiöihin ulottuvan joukkoliikenteen puolesta. Mahtavaa!! Todella hankalaa vaikka juuri siivoustyötä tekeville opiskelijoille ehtiä kotiin julkisen liikenteen nimissä, eihän siitä ole kuin muutama vuosi oikeastaan kun sama ongelma oli itselläkin harva se ilta edessä.
Kannanotto: Arkiöille joukkoliikennettä Turun kaupungissa
Toimiva
joukkoliikenne on kaikkien etu. Vaikka Turussa toimiikin
linja-autoliikenne kohtuullisen hyvin, arkiöisin kello 23.30–05.00
joukkoliikennettä ei useimpiin
suuntiin ole lainkaan.
Arkiöisin
ilta- ja yötyöläinen joutuu käyttämään joko omaa autoaan tai kulkemaan
pyörällä tai jalan pitkiäkin matkoja. Väsymyksen ollessa suuri, etenkin
pimeissä talvikeleissä,
kulkija ottaa hengenvaarallisia riskejä matkallaan. Öinen julkinen
liikenne vähentäisi onnettomuusriskiä ja pidentäisi aikaa, joka
työntekijällä jää lepäämiseen matkustamisen sijaan.
Myös opiskelijalle kysymys arkiöiden joukkoliikenteestä on ensiarvoisen tärkeä. Nykyisellään opiskelijoiden asuminen on huomattavan keskittynyt keskusta-alueelle ja kauemmissa kaupunginosissa asuvien opiskelijoiden on vaikea kulkea töistä kotiin tai osallistua iltatapahtumiin. Tarjoamalla joustavampaa bussiliikennettä kaupunki tukisi asumisen hajaantumista laajemmalle alueelle.
Näin ollen Turun yliopiston ylioppilaskunta vaatii arkiöille joukkoliikennettä ainakin suurimpiin lähiöihin, kuten keskustasta Varissuolle, Runosmäkeen ja Ylioppilaskylän kautta Halisiin.
Ville Valkonen
Edustajiston puheenjohtaja
Rauli Elenius
pääsihteeri
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti