lauantai 12. lokakuuta 2013

Kaikenlaista on taas käynnissä, niin Turussa kuin valtakunnanpolitiikassakin. Turussa kiinteistöliikelaitoksen virkamiehet totesivat ilmoitusasiana, että Kupittaanpuiston Unelmien leikkipaikka puretaan turvallisuussyistä. Niinno en ole kyllä lukenut yhtään raporttia jossa paikan vaarallisuus osoitettaisiin kiistatta.

Sen sijaan kuulin, että virkamies olisi jo taannoin käynyt leikkipaikkayrityksen kanssa keskusteluja sopivan paikan löytymiseksi Turusta, ja kun sellaista ei löytynyt, keksittiin Unelmien leikkipaikka.

Patsaistahan tuli turvallisuusriski vasta nyt, vaikka EU-säädökset joihin vedotaan purkamisen perusteena, ovat velvoittaneet Turkua jo 2000-luvun alusta lähtien. Sattumaako, tuskinpa tosiaan.

Tässä häiritsee monikin asia, se että purkaminen on tuotu johtokunnallekin ilmoitusasiana, ja ylipäätään mentaliteetti, jonka mukaan leikkipaikatkin pitää virittää viimeisimpien tekniikkasovellusten testikentiksi ja niissä pitää tietenkin olla joku selkeä teema, oli se sitten Muumi tai Angry Birds.

Miksi ei luoteta lasten kykyyn keksiä itse omat teemat ja leikit. En voi olla jälleen kerran miettimättä, että jos lasten annettaisiin todella käyttää omaa mielikuvitustaan, sellainen kasvattaa myös kriittiseen ajatteluun kykeneviä kansalaisia ja sehän ei taas lainkaan palvele hallintojärjestelmää.

***

Heidi Hautalan ero mietityttää. Tuntuu, että kun ei haluta ottaa selkeää kriittistä kantaa Venäjän päätökseen syyttää Sini Saarelaa ja muita Greenpeacen aktivisteja merirosvouksesta (!) niin ministerin ero on helppo ja nopea ratkaisu.

Toki Hautala on mokannut ennenkin, mutta moni muukin ministeri on mokannut raskaasti ja raskaammin, eikä ole joutunut eroamaan. Hautala itse pohti taustalla olevan taloudelliset intressit, ja tämä varmasti pitääkin paikkansa. Arktisessa öljynporauksessa liikkuu isot rahat ja tulee napajään edelleen sulaessa tulevina vuosina liikkumaan vielä enemmän.

Mielenkiintoinen juttu tässä taustalla on se, ettei kukaan puhu siitä, miksi Gazpromin öljynporausta vastustettiin. On ollut karua huomata, millaista kilpajuoksua paljastuville öljylähteille käydään, kun pitäisi sen sijaan tosissaan ja viipymättä kehittää ja käytännössä soveltaa nykyistä paljon enemmän fossiilisten polttoaineiden tilalle uusiutuvia energiamuotoja. Eikä kukaan ota esiin sitä, että kiihtyvä ilmaston lämpeneminen on syynä sille, että öljyä yleensä voidaan yhä pohjoisempaa porata.


Ei kommentteja: