keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Tai no on kuitenkin suhteellisen ilmeistä, miksi Turun yliopisto ei ainakaan boikotoi lukukausimaksuja puffaavia puheenvuoroja. Yliopiston nykyisessä johdossa (kauheaa puhua yliopistosta yrityskielellä) kun on kannatusta maksuille...

Linja on muuttunut tässä mielessä radikaalisti, esimerkiksi edellinen rehtori oli sitä mieltä, ettei maksuja hänen aikanaan tule, koska hän itse ei olisi köyhän perheen poikana koskaan voinut opiskella kulttuurihistorian professoriksi. Niin...Mitäköhän taloustieteilijä Matti Virenin ajatuksenjuoksu tästä sanoisi, pitäisikö hän edellisen rehtorin perhettä kuitenkin rikkaana sitten.

Tähän liittyen pakko mainita, miten akateemisen maailman murros näkyy mitä pienimmissä asioissa; Turun yliopiston etusivulla pyörivässä bannerissa todetaan, miten yliopisto kouluttaa  "osaajia yli rajojen: ekologisia ekonomeja, kultturelleja lääkäreitä ja yrittäjähenkisiä humanisteja".

Jos humanistisesta alasta mitään ymmärtää, niin tajuaa ettei yrittäjähenkisyys ihan tuosta vaan sovellu humanistille. Koska kysehän ei ole siitä, että yrittäjyys muuntautuisi vastaamaan humanistisen alan tarpeita, vaan että humanistit pakotetaan kapeaan kaupalliseen muottiin. Laajempi filosofinen kysymys on, miksi humanistien edes pitäisi olla yrittäjähenkisiä. Niinpä niin.

Samasta teemasta on mielestäni pitkälti kyse myös keskustelussa yliopiston ja työelämän läheisemmästä yhteydestä. Jatkuvasti ollaan huolissaan siitä, miten työelämä tuntuu olevan niiiin kaukana yliopistosta. Ja jälleen on kyse siitä, miten akateemisen maailman odotetaan mukautuvan suoraan ja soraäänittä ympäröivään maailmaan.

Minusta kun kyse on siitä, että yliopistossa tutkitaan ympäröivää maailmaa ja tuotetaan uutta tietoa myöskin siitä. Yliopisto ei tässä mielessä voi koskaan limittyä täysin muuhun yhteiskuntaan tai sen osa-alueeseen, vaan jotta tieteen objektiivisuus todella säilyisi, mielestäni yliopisto on aina ja sen täytyy olla osin muun yhteiskunnan yläpuolella.

Tavallaan yliopistolakikin meni niin helposti läpi, koska yliopiston ja akateemisen maailman ja tieteen erityisasemaa ei ole kunnioitettu tarpeeksi. Teema oli suurelle yleisölle vieras, jos vertaa vaikka samalla tavoin läpijuntattuun kuntauudistukseen (Tai  no, onneksi sentään siinä on huomattavasti enemmän soraa rattaissa).

****

Henna Virkkunen vastasi aikoinaan myös yliopistolain eteenpäinviemisestä kriittiset puheenvuorot sivuuttaen. Nyt vuorossa on sitten kuntauudistus. Ja tänään aiheesta kuului lisää:

http://yle.fi/uutiset/virkkunen_kuntatalouden_synkka_tila_kannustaa_yhdistymisiin/6494315

Kuin sattumalta ministeri on unohtanut mainita, että nimenomaan kokoomuksen vuosikausia jatkunut hajauttamispolitiikka ja valtionosuuksien jatkuva heikentäminen, johon nykyinen hallitus on myöskin kokonaisuudessaan syyllistynyt, on ajanut kuntia tähän jamaan.

Keskustan kommentointi on poliittista liturgiaa ja oppositioaseman väärinkäyttöä. Kas vaan, kun kyllähän se kuitenkin on ollut nimenomaan keskustan projekti tämä kuntauudistus alunperin.








Ei kommentteja: