keskiviikko 19. toukokuuta 2021

Turun Sanomat uutisoi 6.5. rakennus- ja lupalautakunnan päätöksestä poistaa maidoton- merkintä Kavlin vegaanisista Planti- tuotteista. Jutusta puuttui se, että puolustin merkinnän säilyttämistä ainoana sekä ensimmäisessä käsittelyssä joulukuussa, että nyt toukokuussa. Kirjoitinkin asiasta mielipiteen josta kuvion kaikki vaiheet ilmenevät, mutta sitä ei ole vieläkään julkaistu, joten laitan sen tänne. Itse juttu on poistettu lehden sivuilta. 

Vaikuttaa jo oireelliselta tämä, ettei julkaista. Kirjoitin virkamiespäätöksenä tehdystä pakkausmerkintäratkaisusta jo viime marraskuussa Turun Sanomiin, ei julkaistu. Turun Vasemmistoliiton Uusi Päivä sentään julkaisi juttuni helmikuussa




Tämä on kolmas tai neljäs mielipiteeni puolen vuoden sisään, jota Turun Sanomat ei julkaise. Outoa, aiemmin olen saanut nopsaan läpi kaiken, olen kirjoittanut jotain neljä viis kertaa vuodessa sinne. Vaalien läheisyys vaikuttanee, ehkä mielipideosastolla on joku uus töissä. Joka tapauksessa todella turhauttavaa, työtä ja paneutumista menee hukkaan. 


*****
Ruotsalaisten haastaminen turkulaisilla eväillä vaikeutui turhaan


Turun Sanomat uutisoi 6.5. Jukka Vehmasen kirjoittamassa jutussa Turun elintarvikeviranomaisen päätöksestä velvoittaa Kavli Oy poistamaan Turussa valmistettavista Planti-tuotteistaan merkinnät maidottomuudesta. Juttu kaipaa tarkennusta. Asia oli tosiaan elintarvikeasioista vastaavan Turun rakennus- ja lupalautakunnan käsittelyssä ensimmäisen kerran viime joulukuussa, jolloin Kavli teki oikaisuvaatimuksen ohi lautakunnan tehdystä pakkausmerkintäpäätöksestä. 


Puolsin silloin oikaisuvaatimusta perustuen  EUn kilpailulainsäädäntöön, joka suhtautuu kriittisesti samankaltaisten tuotteiden erilaiseen kohteluun. Ruotsalaisen Oatlyn maidottomuuteen perustuvaa menestystarinaa on vaikea haastaa turkulaisilla eväillä, jos viranomaisten tukea ei saa. Esitys ei ikävä kyllä saanut kannatusta. Tätä ei mainittu jutussa. 


Kavlin valitus hallinto- oikeuteen oli meillä käsittelyssä torstaina 6.5.; esitin jälleen valituksen puoltamista. Kannatusta ei jostain syystä tullut tälläkään kertaa. On selvää, että kun elintarviketeollisuuden työpaikkoja on Turusta vähennetty, Plantin tuotteiden tuki on samalla tuki täkäläisille elintarviketyöntekijöille. 


Kynnystä vegaanisten tuotteiden ostamiseen pitäisi madaltaa, ei nostaa. Tämä on tietenkin sekä ilmasto- että eläinoikeuspoliittinen kysymys.


Eva-Liisa Raekallio


Turun rakennus- ja lupalautakunnan jäsen (vas.)

Ei kommentteja: