keskiviikko 19. toukokuuta 2021

Saako vegaanista, maidotonta tuotetta sanoa maidottomaksi. Entä onko muovitettu kartonkimuki muovia. Ensimmäisen kysymyksen kanssa olen paininut viimeisen puolen vuoden aikana pariinkin otteeseen. Eilisessä kemikaalineuvottelukunnan kokouksessa mun piti korostaa, että kyllä etenkin elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvaa muovia sisältäviä tuotteita pitää koskea samat kiellot ja rajoitukset kuin niitä, jotka ovat kokonaan muovia. Tämä liittyy heinäkuussa voimaanastuvaan SUP- direktiiviin. Ei muuten ole itsestäänselvä asia.

Olen todella iloinen, että EUn parlamentti on madaltamassa syöpävaarallisen koboltin raja-arvoja. Koboltintuotannon inhimilliset seuraukset ja ympäristövaikutukset eivät ilmeisesti ole saaneet samaa painoarvoa. Aihe oli meillä kemikaalineuvottelukunnassa jo pari vuotta sitten, jo silloin puhuin raja-arvojen laskemisesta ja halusin, että koboltin kohdalla muistetaan myös liian usein unohdetut kaivostyöntekijöiden oikeudet, altistuminen ja toiminnan ympäristövaikutukset. 

Samoja argumentteja käytin myös lyijyammusten kieltoa käsiteltäessä. Kun asiaa ajatellaan vain sen oman metsästäjäkaverin halpojen ammusten kautta, unohdetaan tuotannon vaikutukset lähtömaassa, ja ihmisten altistuminen. 

Rikkaan länsimaan pohjatonta itsekkyyttä ja kapeakatseisuutta.

Ei kommentteja: