tiistai 25. toukokuuta 2021

Turun kaupunginhallitus päätti eilen hyväksyä Turun Ateljeesäätiön lakkauttamisen. Säätiö itse on ajanut toiminnan lopettamista. Tämä kaikki tulee pahimmalla mahdollisella hetkellä. 

”Syynä toiminnan lopettamiseen on säätiön kyvyttömyys jatkaa sääntöjen määrittelemää toimintaansa. Säätiön tarkoituksena on ilmaisten tai halpavuokraisten ateljeehuoneistojen hankkiminen ja vuokraaminen määräajaksi turkulaisille kuvaamataiteilijoille (Turun Ateljeetalosäätiön säännöt, 2 §).” 


Tähän liittyy myös Turun rakennus-ja lupalautakunnan huhtikuinen päätös purkaa Ateljeesäätiön Kastussa sijaitsevat taiteilijatalot. Esitin silloin talojen kunnostamista ja säilyttämistä, purkaminen voitti äänin 8-5. 


Miten voi olla, että kulttuuripääkaupungiksi itseään kutsuva Turku jättää taiteilijat heitteille, antaa tiloja taiteilijoille vuokraavan säätiön kuihtua ja purkaa ainutlaatuiset taiteilijatalot, jotka olisi nekin pitänyt kunnostaa käyttöön. Lisäksi tuntuu, että tässä on jo luovutettu Barkerin osalta. Tehtaan muokkaaminen asunnoiksi tulee varmasti meille lautakuntaan, maankäyttö- ja rakennuslaki edellyttää, että vuokralaisten näkemykset otetaan huomioon. 


Näinhän ei silti toimita; otetaan vaikka Turun Kuvataidekoulun ja edullisia eläinlääkäripalveluita tarjoavan Omaeläinklinikan tilanne. Tonttia, jolla ne toimivat, esitettiin purettavaksi elo- syyskuussa 2019. Se vaan, että päätösehdotuksen mukaan tontilla oli vain varastorakennuksia, ei toimivia yrityksiä. Työni heidän toimitilojensa pelastamiseksi ei tuottanut tulosta. Silti on tehtävä kaikkensa vuokralaisten eteen.




Ei kommentteja: