Turun yliopisto on toistaiseksi laittanut Reilun kaupan käytännössä jäihin. Kehitysmaiden ihmisten elinoloja parantava Reilu kauppa onkin kohdannut paljon vastarintaa. Mielestäni meillä täällä rikastuneessa pohjolassa on vastuu vähemmän rikkaista maista. Jos suosimme suuryritysten tuotteita pienten tuottajien kustannuksella, ylläpidämme jo siirtomaa-ajoista tuttuja valta-asetelmia ja hierakioita.
Kehitysmaat ovat edelleen kehitysmaita, koska mikään ei muutu; niiden ei anneta vaurastua, eikä kehittää omaa yhteiskuntaansa. Siksi minusta Reilun kaupan tuotteiden suosiminen on erinomainen tapa kantaa sosiaalista vastuuta ja mikä parasta, sen voi tehdä ihan arkisilla valinnoilla, vaikka siis juomalla reilua kahvia ja muita tuotteita. Niitä pitää siis olla tarjolla, ja Turun yliopisto haluaa nyt siis vähintään rajoittaa vahvasti reilua valikoimaansa.
Tänään julkaistiin mielipiteeni ko. aiheesta Tylkkärissä, se tässä
****
Tarpeisiin epäreilua kauppaa?
Uutisoitte 10.9. siitä, että Turun yliopisto on laittanut toistaiseksi jäihin
hankkeen Reilun kaupan korkeakoulun statuksen hankkimiseksi. Johtoryhmä oli
päättänyt, että reilua kahvia ja teetä voi tarjota yliopiston virallisissa
tilaisuuksissa, mutta tuotteiden valikoiman laajentaminen olisi ristiriidassa
yliopiston hankintasäännön ja valtakunnallisen hankintalain
kanssa.
Yliopiston viestintäjohtaja Anne Paasin mukaan yliopisto on
riippuvainen kampusruokalayritys Unican tarjonnasta. Paasi lisäsi, että
yliopistossa on monenlaisia tarpeita, joihin vastaaminen ei reilun kaupan
tuotteilla onnistu.
Tässä vaiheessa esitänkin kysymyksen; mitkä ovat
näitä tarpeita, joihin vastataan paremmin siis epäreilun kaupan tuotteilla?
Reilun kaupan järjestelmä on luotu tukemaan kehitysmaiden pienviljelijöiden
toimijuutta ja helpottamaan sitä, että pienviljelijät pääsevät itsenäisinä
toimijoina mukaan kansainväliseen kaupankäyntiin.
Reilun kaupan
tuotteita tuotetaan sekä yksittäisten perheiden omistamilla pientiloilla että
plantaaseilla, jotka käyttävät paljon palkkatyövoimaa. Reilun kaupan tuotteiden
myynnit ovat viime vuosina kasvaneet, mikä näkyy suoraan kehitysmaiden
viljelijöiden Reilusta kaupasta saamina hyötyinä.
Reilun kaupan
ansiosta toteutetaan tilojen työntekijöiden lasten päivähoitoa, tuetaan
koulutusta, parannetaan asumisoloja ja jopa tarjotaan apua perheenjäsenen
kuollessa. Reilun kaupan kahvista puhuttaessa naisten toimijuus nousee
tärkeäksi; maailmanlaajuisesti miltei 25% reilun kaupan kahvin viljelijöistä,
eli lähes 100 000, on naisia.
Mitä tulee yliopiston ja Unican
yhteistyöhön reilujen tuotteiden valikoiman suhteen, voi todeta, että Turun
yliopiston ylioppilaskunnan liiketoimintaa hoitava Universtas omistaa 51%
Unicasta. Näin ollen opiskelijat viime kädessä omistavat Unican, ja voivat näin
säädellä valikoimaa.
Toimiessani TYYn ravintolavaliokunnan
puheenjohtajana vuonna 2009 teetimme kahvilakyselyn, jonka mukaan 64%
vastaajista olisi toivonut tarjolle pelkkää reilua kahvia. Tulos oli jo tuolloin
linjassa aiempien vuosien kyselyjen kanssa. Kehitysyhteistyö sinänsä on ollut
TYYn tukikohteita jo pitkään, joten voi hyvällä syyllä olettaa, että reiluun
kauppaan suhtauduttaisiin tältäkin pohjalta positiivisesti opiskelijoiden
keskuudessa.
Reilu kauppa on kriteereiltään kattavin, kehitysmaissa
vaikuttavin, luotetuin ja suosituin eettisen sertifioinnin järjestelmä
maailmassa. Reilu kauppa on kestävän kehityksen edelläkävijä, joka tähtää
köyhyyden vähentämiseen.
Näin ollen on aiheellista kysyä, millä tavoin
nämä tavoitteet ja tulokset ovat ristiriidassa Turun yliopiston tarpeiden
kanssa.
Eva-Liisa Raekallio
TYYn ravintolavaliokunnan pj
2009.
kunnallisvaaliehdokas 2012 (vas.)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti