tiistai 11. syyskuuta 2012

Äsken olin kristillisellä opistolla suuressa ruokakeskustelussa, jossa puhuttiin ruokavalinnoista ja lähi- ja luomuruoasta. Tai näitä jälkimmäisiä yritin tuoda esiin. Ja kyllä siinä onnistuinkin ihan hyvin...Monen osallistujan suusta kuului luokatontakin kommenttia, esmes että "luomu on huijausta ja humpuukia" ja että "naudanliha on vähäpäästöisintä lihaa mitä on". Huhhuh...Joskus aiemmin olisin todella järkyttynyt tuollaisesta, nyt onneksi pystyin tuomaan omat näkökulmani kiihkottomasti esiin.

Minusta esimerkiksi luomutuotannon puolesta puhuvat niin terveellisyys- kuin eettisetkin seikat. Kun tuotannossa ei käytetä kasvinsuojeluaineita ym. myrkkyjä, ruokaan siis jää vähemmän jäämiä ja se on turvallisempaa.

Tuotantoeläinten kohtelu sinänsä on seikka, johon keskustelijat puuttuivat liian vähän. Aivan kuin Oikeutta eläimille- yhdistyksen sikavideot eivät olisi jättäneet mitään jälkeä. Eikä kukaan todella puuttunut myöskään ruoan hiilijalanjälkeen. Onhan selvää, ettemme voi jatkaa tällaista lihantuotantotahtia ilmastonmuutoksen nopeutuessa ja mannerjäätikköjen sulaessa ennätystahtiin. Kunnallisissakin elintarvikehankinnoissa on panostettava luomuun sekä kasvis- ja lähiruokaan, tässä ei saa säästää. Hankintaketjua on tarkasteltava kriittisesti ja nimenomaan kestävän kehityksen kautta.

Meillä ei ole varaa ohittaa ilmastokysymyksiä, emmekä voi unohtaa vastuutamme tuotantoeläimistä. Toivon, että pian koittaa se kaunis päivä, jolloin näistä asioista voitaisiin puhua järkevästi ja asiallisesti,ja mikä vielä tärkeämpää, jolloin linjauksista tulee toimintaa. Tämänpäiväisen keskustelun jälkeen jäi olo, että paljon täytyy vielä tehdä töitä...Vaikka olenkin tottunut vääntämään luomusta ja kasvisruoasta, toivoisin näkeväni sen kauniin päivän pian.

Ei kommentteja: