Koulutuspolitiikka kaikissa muodoissaan on aina kuulunut kiinnostuksen kohteisiini. Vuonna 2009 vedin Turun Opiskelijatoimintaa, joka oli osa valtakunnallista Opiskelijatoimintaa. Se oli enimmäkseen vasemmisto-opiskelijoiden voimin toteutettua toimintaa yliopistolakia vastaan. Edustajistoryhmässämme havahduttiin siihen, että lakia oltiin viemässä voimalla läpi, eikä lausuntokierroksilla annetusta kritiikistä juuri perustettu.
Ylioppilaskunta tyytyi antamaan lausuntoja. Hampaattomuus todentui viimeistään, kun ylioppilaskunta ei hyväksynyt edariryhmämme aloitetta mielenosoituksen järjestämisestä. Tuolloin kävi selväksi, ettei mitään tapahdu ellemme tartu itse toimeen. Olin tuolloin Turun ylioppilaslehden eli Tylkkärin avustajana ja tein jutun Helsingissä pidetystä yliopistolaisten yleiskokouksesta. Siellä minua pyydettiin Turun yhteyshenkilöksi, ja niin oli luonnollista alkaa vetää täkäläistä toimintaa.
No, sepä osoittautuikin varsinaiseksi savotaksi. Koska media oli jättänyt koko yliopistolain, sen vastarinnasta puhumattakaan, huomiotta, kukaan ei tiennyt projektista ja vaikka olisi tiennytkin, uutisointi asiasta antoi vaikutelman pienen marginaalihörhöporukan proggiksesta, jolla ei ollut mitään suurempaa merkitystä. Halusimme järjestää tiedotustilaisuuden asiasta, ja ajoitimme sen Tylkkärin jutun jälkeen. Emme yllättyneet, kun paikalle tuli vain viitisenkymmentä henkeä. Sali kuitenkin täyttyi.
Kaikki meni hyvin, mikä oli loistavaa. Olinhan järkännyt paikalle puhujat ja av-laitteet ja varannut paikan. Ja lähettänyt medialle kutsun. Olisikin ollut mielettömän noloa, mikäli jokin olisi mennyt pieleen. Siellä sovimme turkulaisen mielenilmauksen järjestämisestä ja otin vetovastuun siitä.
Tylkkäri uutisoi turkulaisesta opiskelijatoiminnasta haastattelemalla minua, Turun yhteyshenkilöä varsin mielenkiintoisella aikataululla; vasta eduskunnan hyväksyttyä lain. Aivan kuin vastarinta olisi haluttu vaientaa.
Jutussa ei myöskään mainittu yhtä haastatteluni runkoa ja samalla yhtä syytä koko opiskelijatoiminnalle; kritiikkiäni ylioppilaskuntaa kohtaan. Suht luonnollista, ottaen huomioon että lehti on kuitenkin ylioppilaskunnan omistama. Juttua en tähän kohtaan löytänyt, mutta vastineeni ja siitä poikinut keskustelu tässä
http://www.tylkkari.fi/mielipide/opiskelijatoiminnasta
Alla linkki Turun Sanomien juttuun aiheesta. Se jäikin käytännössä ainoaksi artikkeliksi yliopistolain vastustuksesta lehdessä.
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/1074336159/Turun+yliopistossa+heratty+hitaasti+yliopistolain+uudistukseen
Median roolia ja koko projektiamme muutenkin olen pohtinut tarkemmin ajasta tehdyssä kirjassa Yhteinen Yliopisto. Se on napakka kirjanen yliopistoinstituution muutoksesta, kirjoittajina on meidän opiskelijoiden lisäksi joukko myös joukko tutkijoita. Tässä yksi linkki, kirjaa voi lainata kirjastoista.
http://www.tutkijaliitto.fi/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=155&option=com_virtuemart&Itemid=26
Bloggaaminen ei ollutkaan niin kauheaa kuin luulin. Jatkan varmaan huomenissa, nyt kaupan kautta kotiin. Voisin samalla yrittää katella blogin ulkoasuakin kuosiin, nythän se on ehkä pikkasen ankea...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti