keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Ensi lauantaina sitten tosiaan on se meidän keskustelutilaisuutemme Martin kulttuuriolohuonella alkaen klo 15. Aiheena "Turun ilmastoystävällinen ruokapolitiikka-broileria ja kalkkunaa".

Alustan aiheesta, sen jälkeen toivottavasti antoisaa keskustelua paljon! Samalla voi siemailla reilua luomukahvia vipulaisittain :)

Paikalla monia vipulaisia ehdokkaita, tervetuloa juttelemaan!

****

Viime päivinä olen miettinyt paljon kuntapalveluja ja kuntaliitosten mainostamista ratkaisuna jokaiseen rahoitusongelmaan. Ja itse asiassa kuntaliitosinto palauttaa elävästi mieleen yliopistolakiprosessin. Sitäkin ajettiin ylhäältäpäin, hyvinkin määrätietoisesti vastarinnasta välittämättä ja sen vähäisenkin kritiikin hiljentäen.

Tuntuu että tässä on kaava; ensin ajetaan julkinen palvelu tai instituutio, oli se sitten terveystoimi tai yliopisto ahtaalle tiukentamalla rahoituskriteerejä järjestelmällisesti usean vuoden ajan, sitten todetaan että kas, palvelutaso on päässyt heikentymään ja on se tehottomaksikin muuttunut. On siis aika yksityistää ja tehostaa viimeisetkin rippeet. Jolloin saadaan helpommin myös yleinen hyväksyntä yksityistämiselle.

Ei ole mielestäni mitään järkeä yhdistää samojen vaikeuksien kanssa kamppailevia kuntia. Ongelmat vain kasvavat, kuten nyt Salonkin kohdalla on nähty. Särkisalokodin kohtalo on vielä kirkkaana mielessä, ja nyt lomautetaan opettajiakin. Pienet kyläkoulut on jo lakkautettu ja oppilaat ahdettu kasvottomiin massayksiköihin taajamiin, joka on kaikilta osin huono ratkaisu, niin oppilaiden, opettajien  kuin myös koulukuljetusten seurauksena kasvavan hiilijalanjäljen kannalta.

Kuntien rahoitusongelmat ratkeavat palauttamalla kuntien valtionosuusjärjestelmät peruspalveluja vahvistavalle tasolle, valtion ohjaavan roolin palauttamisella ennalleen, veropohjaa laajentamalla, ja palvelujen yksityistämisen lopettamisella ja jo tapahtuneiden vahinkojen korjaamisella. Tämän huomaamiseen ei tarvita erillisiä työryhmiä, jotka pohdiskelevat taas useampia vuosia, ja ongelmat ehtivät sillä aikaa vain pahentua. Turussakin on huomattu miten lastensuojelu on yksityiseltä ostettuna paljon julkista kalliimpaa, terveystoimen esimerkit mukaanlukien.

Nyt pitääkin minusta ottaa aikalisä kuntaliitosbuumissa ja katsoa, mihin kuntien rahat todella menevät tällä hetkellä. Ihan varmasti sieltä löytyy menoeriä, jotka voivat vallan mainiosti odottaa. Turkukin puuhaa palloiluhallia ja kirjastosiltaa, vaikka vanhukset kärsivät vanhainkodeissa, koulut homehtuvat pystyyn ja lastenkodit ovat toistuvasti lakkautusuhan alla. On mielestäni moraalitonta säästää aina uudelleen lapsista ja vanhuksista; ja on roskapuhetta väittää, ettei huolenpitoon olisi varaa, kun Suomi on rikkaampi kuin koskaan. Kyse on rapautetusta arvopohjasta ja poliittisista päätöksistä, jotka on korjattava ja peruutettava heti.

Ei kommentteja: