sunnuntai 8. lokakuuta 2017

Järjestin Attacin pöydän Turun Mahdollisuuksien torille 17.9., ja olin myös pitämässä pöytää :) Oli onneksi kaunis ja aurinkoinen päivä, vähän vaihtelua Turku Priden jäätymiseen.



Vipu piti puolestaan siellä Turun vassin pöytää, kivoja kuvia tuli. Tuttuja kasvoja näissä kuvissa :)






Samana päivänä ilmestyi Turun Sanomissa myös mielipiteeni nuorten työpajatoiminnan kohtalosta. Vipulaiset kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan jäsenet olivat jo viime marraskuussa jääneet yksin puolustamaan työpajoja.

http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/3653707/Nuorille+tilaa+Turussa

Nuorille tilaa Turussa

Turun rakennuslautakunta käsitteli kokouksessaan 24.8. rakennusvalvonnan lausuntoa ns. Turku Energian asemakaavanmuutosehdotuksesta, joka etenee Turun päätöksenteossa tämän syksyn mittaan. Se oli aikamoista luettavaa. Liitteenä olleessa kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikön selostuksessa nykyisten nuorten työpajojen tilalle oli asetettu parkkipaikkoja mahdollisesti rakennettavan asuinalueen tarpeisiin vastaamaan. Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta oli kokouksessaan 8.11. 2016 hyväksynyt nyt selostuksessa olevan muutospohjan, äänin 11-2. Vasemmistoliiton edustajat Riikka Oksanen ja Wellu Koivisto olisivat luopuneet pysäköintilaitoksesta.
Toimiessani nuorisolautakunnassa kävimme oman vasemmistoryhmämme kanssa Fendarilla omasta aloitteestamme viime keväänä. Nuoriso-ohjaajat tekevät siellä erittäin tärkeää työtä. Fendarin monipuolinen työpajatoiminta on nuorten elämän kiinnekohta, jonka merkitys ja johon panostamisen tulokset voivat näkyä vasta kymmenen vuoden päästä. Työpajassa nuoret paitsi saavat kädentaitojaan hiottua, he myös pääsevät kunnolliseen lukujärjestykseen ja aikatauluun kiinni ehkä vaikeassakin elämäntilanteessa. Saman katon alle koottu toiminta on sosiaalisestikin tärkeää, kun suhteet tuttuihin ohjaajiin ja kavereihin rytmittävät päivää. 
Suomen maankäyttö- ja rakennuslain mukaan kaava on valmisteltava vuorovaikutuksessa niiden kanssa, joiden oloihin tai etuihin kaava huomattavasti vaikuttaa. Nyt näkemys oli kaavoitusyksikön selostuksen mukaan olemassa nuorisotoimen osalta vain nuorisovaltuustolta, joka ei ottanut kantaa työpajojen kohtaloon. Kantaa ei selostuksessa ollut työpajan nuorilta tai nuorisotyöntekijöiltä, jotka työpajan ja siellä työskentelevien nuorten tilanteen parhaiten tuntevat. Esitinkin nuorten työpajojen säilyttämistä, vedoten kaavan valmistelun puutteisiin.  Rakennusvalvonnan lausunto tulee kuitenkin etenemään pohjaesityksen mukaan.
Nuorten työpajatoiminta on erittäin keskeisessä roolissa siinä, että nuoret pysyvät mukana yhteiskunnassa. Lahjakkuutta on monenlaista, kaikilla ei ole, eikä tarvitsekaan olla lukupäätä. Todella monet nuoret toteuttavat itseään parhaiten kädentaitoja vaativissa hommissa. Turun tulee tukea jokaisen turkulaisnuoren mahdollisuuksia toteuttaa itseään rakentavasti. Jo olemassa olevista, tähän tarkoitukseen erinomaisesti sopivista tiloista on pidettävä kiinni.

Eva-Liisa Raekallio (vas.)
Turun kaupungin rakennuslautakunnan jäsen 
Turun kaupungin nuorisolautakunnan jäsen 2016-2017

Ei kommentteja: