tiistai 24. tammikuuta 2017

Varsinais-Suomen työllisyystilanne näyttää teollisen työn osalta hyvinkin valoisia merkkejä, näin kevään korvalla. On ollut todella hienoa kuulla telakan elpymisestä, Sandvikin tehtaan laajentamisesta ja Uudenkaupungin autotehtaan uusien työntekijöiden palkkaamisesta. Kun muistaa miten hilkulla esim Sandvikin tehtaan lopettaminen oli, on työntekijöille varmasti hyvin palkitsevaa että omat ponnistelut tehtaan jatkon puolesta tuottivat tulosta ja osakkeenomistajat kykenivät näkemään kvartaalia pidemmälle. Sandvikin tarina on hyvä opetus kvartaalitalouden heikkoudesta,ja kertakaikkisesta lyhytnäköisyydestä.

Telakan tilanne ilahduttaa minua vielä enemmän, jos telakka olisi suomalaisomistuksessa. Niin kauan kuin se ei ole, on suurempi riski tuotannon siirtämiselle halvemman työvoiman maihin. Uskon yhä suomalaisomistuksen merkitykseen työpaikkojen säilymisessä Suomessa, vaikka yritysten ulkomaille siirtymistä suosiva politiikka onkin jatkunut jo vuosia. Helposti kuitenkin on niin, ettei mene kauaa yrityskaupoista, kun tuotanto jo siirretään heti ulkomaisen johdon kauden aluksi halvemman työvoiman maihin. Ja suomalainen entinen johto rikastuu.

Ukin autotehtaan tilanne on ihan loistava. Toivon että työntekijät jäisivät rakentamaan sinne paikallista elämää, tässä on Uudellakaupungilla kasvun mahdollisuudet. Salon tilanteesta oppineena pitää kuitenkin painottaa koko infrastruktuurin rakentamisen tärkeyttä, palveluja ja yhteiskuntaa pitää rakentaa mahdollisimman paljon autotehtaasta riippumattomaksi.

Ei kommentteja: