tiistai 17. tammikuuta 2017

Tulin äsken Turun Koulu-ravintolassa järjestetystä työeläkeasiaa käsitelleestä tilaisuudesta. Kimmo Kiljunen alusti, demareiden Eeva-Johanna Eloranta ja vassin Li Andersson kommentoivat. Tupa oli täynnä, on sääli ettei 7.12. Vimmassa Työn ja tutkimuksen vasemmistoyhdistyksen järjestämässä eläkekeskustelussa ollut yhtä paljon väkeä.


Ensio Laine puhuu 7.12. tilaisuudessa, minäkin kuuntelen etualalla :)
Tässä tämäniltaisessa tilaisuudessa olivat toki Eloranta ja Andersson mukana. Aloite eläkeläisten aseman parantamiseksi tuli kuitenkin Johannes Yrttiaholta jo marraskuun Varsinais-Suomen Vasemmistoliiton piirikokouksessa, kuten silloin kirjoitinkin.

Kiljunen alustaa joulukuussa

En voi yhtyä Elorannan näkemykseen äsken julkaistusta Eläketurvakeskuksen eläkeläisten asemaa kehuvasta raportista. Hän sanoi, että päättäjän pitää yleensäkin hyväksyä tämänkaltaiset raportit. Olen itse sitä mieltä, että päättäjän pitää pikemminkin kyseenalaistaa raportit; nähdä että ne usein edustavat kulloinkin vallitsevan ideologian mukaista linjaa. Sen olisi tärkeää olla lähtökohtana. Kyse on lähdekritiikistä tässäkin. Sitä pitäisi käyttää kaiken tiedon analysointiin, ei vain historiankirjojen sivuilta löytyvän tiedon. Nykyaika on ehdottoman samalla tavalla altis ideologioiden vaikutuksille kuin menneisyyskin. Virkamiehetkin puhuvat työnsä puolesta, sen puitteissa.

Kansanedustajat eivät luvanneet suoraa tukea senioriliikkeen kansalaisaloitteelle. Minusta eläkekeskustelu on oikeastaan varsin yksinkertainen. Koko yhteiskunnan tasolla pitää vakavasti miettiä, miten rahoitetaan tulonsiirrot nyt ja tulevaisuudessa, yhteiskunnan veropohjan rapauttamistalkoiden ollessa kuumimmillaan. 

Aiemmin on todettu, että nykyisten eläkeläisten aseman parantaminen olisi pois nuorten ja työuransa alussa olevien eläkkeistä, jos työeläkerahastoihin turvaudutaan. Eloranta sanoi, että nykyiset, indeksin korjaamista vastaan puhuvat laskelmat on tehty tässä maailmantalouden tilanteessa ja toivoi sen muutosta. Kansanedustajalla on kuitenkin aito mahdollisuus ei vain toivoa muutosta, vaan aktiivisesti toimia sen puolesta. Mielestäni ratkaisuna myös eläkeläisten toimeentulon turvaamiseen niin lyhyellä kuin pitkälläkin aikavälillä on siis veropolitiikan oikaiseminen. Suurituloistenkin pitää kantaa vastuunsa yhteiskunnastamme.


7.12. pidetyn tilaisuuden vieras ja puheenvuorojen jakaja Johannes Yrttiaho


Tupa täynnä Koulun eläkekeskustelussa 17.1.

Ei kommentteja: