keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Kauppojen aukiolojen vapauttaminen vuosi sitten näkyy nyt pienten kauppojen yt-neuvotteluina ja alasajoina. Kun mennään markkinoiden ehdoilla ja toimintaa tarkastellaan yhä enemmän pelkästään kannattavuuden tasolla, pieniltä paikkakunnilta katoavat nyt liian usein ne viimeisetkin kaupat. Ihmisten työpaikkojen lisäksi kyse on tietenkin myös hiilijalanjäljen kasvusta kauppamatkojen pidentyessä, kuten kirjoitin blogissa viime toukokuun lopussa. 

Jos ajattelee sitä miten moni kauppa oli joulupäivänäkin auki, niissä kaupoissa kukaan ei näytä ajattelevan kaupan työntekijöiden oikeutta pyhäpäivien viettoon. Minusta se että jouluna bussit eivät kulje ja kaupat ovat kiinni, on symboloinut rauhaa ja kaiken hektisyyden taukoamista, juuri työntekijöillekin kauan kaivattua hengähdystaukoa. Busseja ei sentään vielä ajateta joulupäivänä.

Noista kauppojen alasajoista, kauppa-autosysteemi toimi minusta hurjan hyvin, ilman sitä emme olisi selvinneet ilman autoa mökillämme, josta oli jo silloin kuusi kilometriä lähimpään kauppaan. Kauppa-auton pysäkillekin oli 2,5 kilsaa. Olen todella huolissani elinoloista myös saaristossa, jos yhteysalusmaksut toteutuvat. Niiden pelko on jo nyt ajanut kauppiaita lopettamaan liikkeensä. Markkinoiden varaan ei minusta voi rakentaa infrastruktuuria, eikä välttämätön liikkuminen saa olla maksullista. Kauppojen aukiolojen vapauttamisen seuraukset ja yhteysalusmaksukeskustelu ovat jälleen uusia esimerkkejä hallituksemme puhtaasta oikeistoideologiasta.

Eilen oli talven tähän asti kylmin päivä. Inarissa mitattiin pakkasennätys, -34,3 astetta. Inarissa siis, juurikin siellä Nukkumajoen paikkeilla :) Olen tosi iloinen että saamme nauttia etelässäkin pakkasesta ja lumesta. En ihan saanut kiinni uutisesta, jossa epäiltiin ettei lähiaikoina varmaan päästäisi Etelä-Suomessakaan joulukuun lopun lämpöasteille. Miksi ihmeessä tammikuussa, sydäntalvella edes pitäisi olla plusasteita. Jee, talvi on täällä :)

Ei kommentteja: