maanantai 5. marraskuuta 2012

Uusiutuvan energian laajamittaisemman käyttöönoton puolesta puhuu omalla kiistämättömällä tavallaan myös Talvivaaran katastofi täällä kotiSuomessa. Nikkeli-monimetalli-uraanikaivoksen jätelietteen tuhot pahenevat koko ajan, nyt liete on jo pitempään valunut ympäristön järviin. Ja sitä kautta todella laajalle.
 
Ydinvoimaa ja uraaninkaivuuta sinänsä perustellaan usein suhteellisen puhtaana energiana. Nyt Suomessakin ehkä aiempaa paremmin tiedostetaan uraanin riskit...On helppoa luottaa uraanin puhtauteen, kun sen louhinnan riskit on ulkoistettu Suomesta pois, Kanadan intiaanireservaatteihin, sekä Nigerian ja Australian syrjäseuduille.

Minusta tämä onnettomuus kertoo myös siitä, ettei suomalaisen teollisuuden vankkumattomalle uskolle täkäläisellä maaperällä sijaitsevien erinäisten teollisuusrakennelmien uskomattoman loistavasta kestävyydestä sitten kuitenkaan ole perusteita. Kuvaavaa on alla olevan jutun alaotsikon teksti:

Kaatopaikkarakentamisen asiantuntija pohtisi, pitäisikö kaivosten jätevesialtaille olla valtakunnalliset vaatimukset.


http://yle.fi/uutiset/asiantuntija_talvivaaran_vuotoaltaasta_en_suunnittelisi_sellaista_rakennetta/6364566

Eli aika haphasarditoiminnalta vaikuttaa. Nyt on viipymättä tehtävä kaikki mahdollinen tuhojen korjaamiseksi.

**

Tänään on kuitenkin tullut myös vahvistus STXn uudelle laivatilaukselle, joka turvaa Turun telakan työllisyyttä aina vuoteen 2015 asti:

http://yle.fi/uutiset/stx_sai_laivatilauksen_turkuun/6364148

Mahtava juttu, ja erityisen iloinen olen siitä, että alukseen on tulossa ympäristöystävällistä tekniikkaa. Turun telakalla voitaisiinkin aiempaa huomattavasti enemmän profiloitua uuden, ekologisemman laivanrakennustekniikan edelläkävijänä.

Onneksi positiivisiakin asioita löytyy! Nyt kun vielä jenkkien presidentinvaalien tulos olisi toivottu...Huhhuh.

Ei kommentteja: