lauantai 17. marraskuuta 2012

Jälleen on paljastunut uusi perhesurma, tällä kertaa Alavudella. Julkisuudessa nämä luetaan edelleen ennen muuta yksittäistapauksiksi. Toisin sanoen vastuu sälytetään yksilölle eikä huomiota kiinnitetä sinne minne pitäisi; kyllä tällä tavoin toistuva, näin äärimmäisiä ilmenemismuotoja saava ahdistus juontaa juurensa yhteiskunnan rakenteista. Emme huolehdi ihmisistä tarpeeksi, pitkälti vallalla olevan oman onnensa seppä-ajattelun seurauksena ja se ajaa epätoivoisiin ratkaisuihin.

Kun vaikka julkisen sektorin kaikille avoimia mielenterveyspalveluja on supistettu jo parikymmentä vuotta, on selvää ettei monenkaan tila kestä usean kuukauden jonottamista. Minusta meidän tulee yhteiskuntana turvata kaikkien tarvitsevien nopea ja vaivaton hoitoonpääsy. Ennaltaehkäisevä työ on äärimmäisen tärkeää; julkisten terveys- ja sosiaalipalvelujen rahoituksen palauttaminen ja turvaaminen,  lisähenkilökunnan palkkaaminen esimerkiksi on kaikkein kiireellisimpiä toimenpiteitä.

Pienet opetusryhmät päiväkodeissa ja kouluissa, koulukuraattorit ja uraputkivanhempien aika omalle lapselleen ovat nykyään tiukassa ja tulokset näkyvät. Tässä on pitkin matkaa toteutettu typerää ja lyhytnäköistä säästämistä josta oireilu tulkitaan yksittäistapauksiksi. Eihän siinä ole logiikan hiventäkään. Paitsi oikeiston näkökulmasta; kun jokainen on viime kädessä yksin vastuussa omasta elämästään, ei häntä pidä tukea vaan "kannustaa". Niinpä niin. Kannustuksen tulokset ovatkin nyt kaikkien nähtävillä eriarvoisuuden ja ihmisten pahan olon lisääntymisenä.

**

Ja Turkukin vaan jatkaa maanista rakentamislinjaansa ja rakentaa kirjastosiltoja kun olisi ihan oikeasti valtavan paljon kiireellisempiä menoeriä kuten vaikka opetusryhmien pienentäminen, opettajien määräaikaisuuksien ketjuttamisen lopettaminen ja näin pysyvyyden vahvistaminen oppilaiden elämässä; homekoulujen korjaaminen, todellakin se uusien virkojen perustaminen terveys- ja sosiaalitoimeen, vanhustenhoito kokonaisuudessaan...Apua, listaa voisi jatkaa loputtomiin.

**

Tällainen juttu osui silmään:

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/415668/Hinta+ajaa+paastojen+ohi+autoa+ostettaessa

Tästä ei mielestäni kannata syyttää kuluttajia, osoitan sormella jälleen rakenteita. Ja aiheesta. Jos valtio tukisi ympäristöystävällistä autonrakennustekniikkaa, sen hinta putoaisi ja ekologisemmat autot olisivat kaikkien ostajien saatavilla. Ympäristöystävällisyys on nykyään autossa, karrikoiden, hieno lisävaruste, kun sen pitäisi olla tärkein ostoperuste. Valtion on mielestäni viipymättä herättävä ja reagoitava näihin kysymyksiin niiden vaatimalla painoarvolla.







Ei kommentteja: