lauantai 25. maaliskuuta 2017

Tänään Turun Vasemmistoliiton uunituore Uusi Päivä- lehti jaetaan koteihin Aamusetin välissä. Olin eilen lehtitalkoissa Vassin Turun toimistolla, jotta tänään klo 11 vaalikadun avajaisissa olisi vaalimökillä lehtiä jaettavaksi. 

Lehdessä ilmestyy myös meidän nuorisolautakunnan jäsenten yhdessä kasvatus- ja opetuslautakuntalaisten jäsenten kanssa kirjoittama mielipide. Olen tosi iloinen ja ylpeä, että Vasemmistoliiton lautakunnat tekevät yhteistyötä. Kirjoitus alla.

Tasa-arvoa nuorten yhteiskunnalliseen osallistumiseen


Nuorisovaltuusto on Turussa koulua käyvien nuorten vaikutuskeino kaupungin asioihin. Se koostuu Turussa koulua käyvistä, 13–18-vuotiaista nuorista. Marraskuussa 2015 pidettyjen Turun nuorisovaltuustovaalien äänestysprosentti oli kuitenkin vain 45. Sen lisäksi, että vain alle puolet äänioikeutetuista, 13–18-vuotiaista oppilaista turkulaisnuorista äänesti, äänestysprosentti jakautui epätasaisesti eri koulujen välillä, kahdeksasta lähes 99 prosenttiin. Nuorisovaltuustoon tarvitaan nuoria kaikkialta Turusta kaikista Turun ensimmäisen ja toisen asteen oppilaitoksista. Vain tällä tavoin se voi aidosti edustaa kaikkia kaupungin nuoria.

Kynnys äänestämiseen on monella turhan korkea, eikä kaupunki ole tähän mennessä tarttunut asiaan riittävällä tarmolla. Äänestämisestä tulisi tehdä luontevaa jo varhain, jotta vaikuttaminen yhteiskunnallisiin asioihin kävisi helposti aikuisenakin. Turun nuorisolautakunnan jäsenet Eva-Liisa Raekallio ja Saska Heino tekivätkin kokouksessa 21.4.2016 aloitteen, jossa nuortenpalveluilta pyydettiin konkreettisia toimia nuorten osallistumisen parantamiseksi. Vastauksessa ei luvattu toimenpiteitä.

Nuorten osallistuminen päätöksentekoon lähtee kotoa ja koulusta. Yksi keskeinen suurta äänestysprosenttien hajontaa selittävä tekijä on nuorten asettuminen ehdolle vaaleissa. Nuorisolautakunnan työ jatkui marraskuun kokouksessa 3.11.2016 allekirjoittaneiden selvityspyynnöllä, jossa nuortenpalveluilta penättiin tapoja, joilla turkulaisnuoria niin kaupungin oppilaitoksissa kun niiden ulkopuolellakin saataisiin ehdolle nuorisovaltuustoon nykyistä tasaisemmin.

Selvityspyynnössä korostettiin myös nuorisotiloihin, kouluihin ja oppilaitoksiin suuntautuvan, yhteisesti toteutetun kiertueen merkitystä, jossa nuorille kerrottaisiin äänestämisen merkityksestä, nuorten päättäjien tärkeydestä ja nuorisovaltuustosta. Selvitykseen saadun vastauksen mukaan koulujen satsaus nuorisovaltuustovaaleista tiedottamiseen vaikuttaa osaltaan nuorten ehdolle asettumiseen ja äänestysaktiivisuuteen.

Turun kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsenten Aki Haapasen ja Riikka Oksasen 16.11.2016 nuorisovaltuustovaaleista pyytämässä selvityksessä kysyttiin, mitkä ovat kaupungin mahdollisuudet tehdä vaalitavasta mahdollisimman esteetön ja monenlaisissa oppilaitoksissa opiskelevien nuorten äänestysmahdollisuudet huomioiva. Toimialan vastauksessa toivottiin, että yhä useammassa koulussa olisi ensi kerralla useita ehdokkaita.

Nuorten äänestysaktiivisuuden parantaminen on myös uuden nuorisolain mukaista. Sen tavoitteena on muun muassa vahvistaa nuorten osallisuutta, ja edistää nuorten tasa-arvon ja oikeuksien toteutumista. Seuraavat nuorisovaltuustovaalit järjestetään Turussa tämän vuoden marraskuussa. Turun kaupungin tuleekin monialaisella yhteistyöllä varmistaa, että toimet kaikkien turkulaisnuorten osallisuuden ja vaikutusmahdollisuuksien parantamiseksi kantavat hedelmää jo tulevissa vaaleissa.

Eva-Liisa Raekallio
Turun kaupungin nuorisolautakunnan jäsen (vas.)
Saska Heino
Turun kaupungin nuorisolautakunnan jäsen (vas.)
Aki Haapanen
Turun kaupungin kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen (vas.)
Riikka Oksanen
Turun kaupungin kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen (vas.)

Ei kommentteja: