keskiviikko 1. maaliskuuta 2017

Osallistuin tänään OAJ: n Turun yleissivistävien opettajien jaoston järjestämään infotilaisuuteen. Se oli meille kuntavaaliehdokkaille tarkoitettu, käytännössä tiedotustilaisuus opetuksen ja kasvatuksen tilasta Turussa. Se on todella vaikea, ja opettajien jaksaminen on jo tuoreiden Kunta10- tulosten valossakin kehno. Luokanopettajien jaksaminen on huonoimmalla tolalla. 

Syyt kasvaviin luokkakokoihin, opettajien ja oppilaiden pahoinvointiin löytyvät säästöistä. Vaikka Turun budjetti on miljoonia ylijäämäinen, säästölinja on sopimuspuolueiden linjaamana jatkunut Turunkin päiväkodeissa ja kouluissa. Ihmetytti kokoomuslaisen kaupunginvaltuutetun puheenvuoro, jossa totesi nykyisen kaupunginvaltuuston olleen aiempia koulutusmyönteisempi. 

En tiedä missä valtuustossa hän istuu, mutta Turun kaupunginvaltuusto on kuluneella kaudella sen kun leikannut, myös koulutuksesta. Ei minusta osoittanut kovin hyvää tilannetajua tulla puhumaan opettajien tilaisuuteen miten valtuusto on opettajien puolella, kun juuri ollaan kuultu opettajien pahoinvoinnista. Pidin itse lyhyen kommenttipuheenvuoron siitä, miten minulla on aika eri käsitys turkulaisten lastentarhanopettajien, opettajien ja kouluavustajien jaksamisesta, ja miten sillekin on syy, miksi koko Ääni opetukselle- kampanja on tässä laajuudessa pystytetty.

Täytin aiemmin päivällä OAJ: n kuntavaalikyselyn. Hienoa että kysely on tehty, tulokset julkaistaan myöhemmin tässä kuussa. Olisin kaivannut kommentointimahdollisuutta, nyt piti vastata yksiselitteisesti moniselitteisiin kysymyksiin, kuten siihen, pitääkö Turun ohjata lisärahaa opettajien täydennyskoulutukseen mm. digiloikan takia että pystyttäisiin ohjaamaan siinä oppilaita. Minusta pitäisi ensi sijassa ohjata lisärahaa luokkakokojen pienentämiseen niin, että opettajan mahdollisuudet tehdä työtään paranisivat tai ylipäätään toteutuisivat. Politiikalla pitäisi puuttua ongelmien syihin eikä tyytyä sillä vain laastaroimaan pahaksi yltynyttä haavaa. Mitä tulee digiloikkaan sinänsä, olen ennenkin kirjoittanut siitä, että siinä on menty vahvasti laite edellä kun pitäisi mennä lapsi edellä.

Parhaillaan odotan että vegaanisten mokkapalojen taikina jäähtyisi, jotta sen voisi kuorruttaa ja voisi alkaa tekemään niitä varsinaisia mokkapaloja :) Pari viikkoa sitten ekaa kertaa kokeilemani resepti oli todella toimiva, eikun uusiksi vaan!

Ei kommentteja: