torstai 23. maaliskuuta 2017

Attacin Hesassa pari viikkoa sitten järjestämä keskustelutilaisuus käsitteli julkisten hankintojen vastuullisuutta. Allekirjoitin sitoumuksen edistää hankintojen vastuullisuutta Turussa ja myös sitoumuksen olla vastuullinen kuluttaja. On helppoa tässä kohtaa jatkaa jo aiemmin valitulla linjalla. On selvää, että että esimerkiksi eettisesti tuotetut elintarvikkeet ovat kalliimpia. Halvimpaan vaihtoehtoon turvautuminen on monelle vähävaraiselle ainoa mahdollisuus, ja se on osattava sanoa ääneen. 

Köyhällä ei ole varaa valita. Kyse on rakenteellisesta ongelmasta; esimerkiksi halvan ja heikoissa työoloissa tuotetun vaatteen valitseminen ylläpitää globaalia epätasapainoa ja kuilua köyhien ja rikkaiden välillä. Se on aina varakkaimpien eduksi. 

Kunnan hankinnat ovat tietenkin tässä ytimessä, tietenkin myös sen osalta mitä kunnan ruokalassa tarjotaan. Kasvis- ja vegaaniruoka, luomu sekä lähiruoka ja reilu pitäisi saada normiksi kun nyt sitä edelleen on esim. tehotuotettu liha ja tavalliseen tapaan tuotetut kasvikset ja kahvi.

Kuluttajien kysyntä on avainasemassa, se on jo vaikuttanut esim. luomun ja reilun saatavuuteen ja tuotevalikoimaan. Eettistä tuotantoa pitäisi tukea verovaroilla niin, että tuotteiden hinta laskisi ja myös se pienituloisin voisi valita vastuullisesti. Vain siten järjestelmä ja rakenne muuttuu, kun suurimmalla mahdollisella joukolla on mahdollisuus toimia oikein. Tämä periaate pätee kaikkeen, myös oman kodin energiaratkaisuihin.

Ei kommentteja: