torstai 23. maaliskuuta 2017



Tässä haastatteluni, joka on tänään ilmestynyt Vipun blogissa osana vipulaisten ehdokkaiden esittelyjä.



Kynän varresta, banderollin takaa

Eva-Liisa Raekallio toimii Attacin jäsenlehden, Hiekanjyvien päätoimittajana ja on Suomen Attacin hallituksen jäsen. Hän tekee pätkätöitä kouluttajana ja opiskelee Turun yliopistossa. Eva-Liisa on aiemmin toiminut mm. Vasemmisto-opiskelijat ry:n pääsihteerinä, Turun Vasemmisto-opiskelijat Avanti ry:n puheenjohtajana sekä Varsinais-Suomen Vasemmistonuorten jäsenlehden päätoimittajana.

Eva-Liisa kiinnostui politiikasta Turun yliopiston ylioppilaskunnassa, ja taisteli TYYn ravintolavaliokunnassa 2008-2009 reilun kahvin kampusruokaloihin. Reilun kahvin puolustaminen oli Eva-Liisan mukaan nimenomaan taistelua, paljon vaikeampaa kuin ehkä nykyään voisi luulla. "Reilua kahvia vastustettiin milloin mistäkin syystä, taustalta paljastui myös selvää rasismia ja kolonialismin piirteitä. Ravintolavaliokunnassa ymmärsin, että se, mitä meille tarjotaan, on kiinni poliittisesta tahdosta. Tämä näkyi myös suhtautumisessa kasvis- ja vegaaniruokaan sekä luomuun", hän kertoo.

Vaikuttaminen sekä kynän varresta, että banderollin takaa on tuttua Eva-Liisalle. Kun yliopistojen rahoituspohjan heikentänyttä yliopistolakia ajettiin läpi, Eva-Liisa veti Turun opiskelijatoimintaverkostoa osana valtakunnallista opiskelijatoimintaa. "Me ennen kaikkea keskustelimme koulutuspolitiikan suunnasta ja halusimme keskustelulle tilaa", hän muistelee. Eva-Liisa on jatkanut keskustelua Vasemmistoliiton koulutus-ja tiedepoliittisessa työryhmässä, ja vetänyt kaksi lukupiiriä Turussa koulutuspolitiikasta, viimeisimmän keväällä 2016 yhteistyössä Attacin kanssa. Hän on kirjoittanut aiheesta myös mm. 2011 ilmestyneeseen Yhteinen yliopisto- kirjaan.

Tällä hetkellä Eva-Liisa on Varsinais-Suomen Vasemmistoliiton ympäristöopintokerhon ohjaaja, hän on vetänyt kaikille avoimia, ympäristöaiheisia keskustelutilaisuuksia ja tapahtumia jo pari vuotta. "Olen iloinen, kun voin hyödyntää Greenpeacen feissarina ja Suomen feissauskoordinaattorina saatua tietoa ympäristöasioista",  Eva-Liisa sanoo. Hän veti myös piirin "Kohti ekologista elämäntapaa"- ohjelmatyötä. Eva-Liisa on Turun nuorisolautakunnan jäsen ja kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan varajäsen.  "Olemme toimineet Vasemmistoryhmämme voimin nuorisolautakunnassa nuorisotyön leikkauksia vastaan, ja tehneet paljon työtä turkulaisnuorten osallisuuden ja tasa-arvon parantamiseksi nuorisovaltuustovaaleissa. Valtakunnallisissa vaaleissa näkyvä äänestysaktiivisuuden jakautuminen näkyy jo nuorilla, tähän pitää puuttua", Eva-Liisa korostaa. 

Hänen mukaansa isoja, monipuolisen nuorisotyön mahdollistavia nuorisotiloja pitää rakentaa lisää ja niiden aukioloja on pidennettävä ja säännöllistettävä. Nuorisotyöntekijöitä on palkattava lisää pysyviin työsuhteisiin. "Turku ei saa säästää lapsista ja nuorista", Eva-Liisa linjaa. Hän toimisi kaupunginvaltuutettuna asunnottomuuden poistamiseksi. "Kaupungin vuokra-asuntojen hintatason ja koko järjestelmän on oltava sellainen, että asunnotonkin voi saada kodin", hän vaatii.  Soteuudistuksessa Eva-Liisa korostaa terveyspalveluyritysten yhteiskuntavastuuta. Hän puolustaisi kaupunginvaltuustossa vähävaraisten ihmisten oikeuksia: "Mikäli uudistus toteutuu, se parantaa jo valmiiksi hyvätuloisten asemaa, mutta minä pidän pienituloisten puolta" hän tiivistää. 

Eva-Liisa haluaa laadukkaan kasvis- ja vegaaniruoan, luomun ja reilun kaupan normiksi Turun ruokaloihin. "TYYn ravintolavaliokunnassa alkanut työ jatkuisi, kaupunginvaltuustossa on mahdollisuus tällaiseenkin ilmastotekoon. Kyse on tietenkin samalla eläinoikeuksista", hän toteaa. Eva-Liisa edistäisi valtuutettuna ekologisesti kestävää Turkua, hänen mukaansa ilmastonmuutosta on hillittävä jo kaupunkisuunnittelusta, rakentamisesta ja hankinnoista lähtien, ympäristöystävällistä ja maksutonta joukkoliikennettä unohtamatta.


Ei kommentteja: