maanantai 19. syyskuuta 2016

Tulin äskettäin Ruissalon Ruisrannasta, jossa siis oli meidän, piirin ympäristöopintokerhon ja Turun Vasemmistoliiton yhdessä järjestämä Vasemmalta-ilta vesiensuojelusta. Kirjoitin aiemmin tässä blogissa että olin päävastuussa järjestelyistä ja siis kaikesta epäkiinnostavasta :) kuten siitä että paikalla on jatkojohtoja tekniikkaa varten sekä tarpeeksi tuoleja ihmisiä varten. 

Ruisranta on PAMin jäsenten kesäpaikka ja upea joka tavalla, mutta siellä ei ole kovin paljon tilaa eikä tuolejakaan liikoja. Kaikki meni onneksi hyvin. Kun vieraiden huomio ei mene tekniikkaan ja alustajat voivat keskittyä puheenvuoroihinsa ja ihmiset ovat tyytyväisen oloisia, voi todeta että tilaisuus on osaltaan onnistunut ja saatoin keskittyä erittäin hyviin Janne Suomelan ja Annika Lapintien alustuksiin :) Tilaisuudesta räpsittiin kuvia Turun Vasemmistoliiton tiedotusta varten; laitan ne tänne, koitan siis ihan oikeasti saada ne laitettua myös tähän blogiin :)

Oli todella tärkeätä keskustelua Saaristomeren ravinnekuormituksesta ja keinoista puuttua siihen, Itselleni tuli keskustelussa se mieleen jonka otinkin esiin, että ilmastonmuutos vaikeuttaa jatkuvasti maatalousvaltaisen alueiden vesistöihin kohdistuvan ravinnekuormituksen vähentämistä.

 Talvisateiden lisääntyessä ja voimistuessa esim. fosforia huuhtoutuu koko ajan vesistöihin ja kyse on osaltaan pelloissa pitkältä ajalta olevien lannoitejäämien kuormituksesta, joten vaikka fosforin määrää on onnistuttu nykylannoitteissa tiputtamaan, peltoihin ammoisina aikoina jääneet lannoitteet vaikuttavat tänäkin päivänä. Suomelalla oli erinomaisen järkevä ehdotus itselläänkin kuormituksen vähentämiseksi. Koska esim. lehmien ja sikojen pitäminen kuormittaa vesistöjä esim. juuri lantajäämillä, olisi tärkeää vähentää lihansyöntiä. 

Olen täsmälleen samaa mieltä, laajennan kysymyksen eläinkunnan tuotteiden vähentämiseen ja juuri tästäkin syystä halusin Vipun sunnuntaiseen Mahdollisuuksien tori-päivystykseen nimenomaan kauramaitoa ja samaa kahvinjäähdykettä pyysin tuomaan myös Ruisrantaan. Minusta on tullut kauramaidon fani, sillä on paljon soijamaitoa pienempi hiilijalanjälki, ja se taitaa olla terveellisempääkin!

Ei kommentteja: