tiistai 16. elokuuta 2016

Hallitus ei ehkä toteutakaan aikomustaan päivähoitomaksujen nostamisesta. Tällä hetkellä Perussuomalaiset taitavat voimakkaimmin puolustaa maksujen nostoa, Kokoomus on uuden puheenjohtajansa Petteri Orpon kauden alkajaisiksi ottanut kriittisen kannan maksujen nostamiseen. En kuitenkaan osaa nähdä sitä muuna kuin strategiana, jonka tavoitteena on rakentaa puolueesta viimeaikaista inhimillisempää kuvaa. 

Orpon valinta Stubbin sijaan liittyy tähän nähdäkseni suoraan. Kokoomuksessa on fiksua väkeä joka tietää puolueen tarvitsevan keskiluokankin, ei vain rahaeliitin ääniä ja tällöin ei ole pitkällä tähtäimellä järkevintä politiikkaa leimautua liian oikeistolaiseksi. Ensi vuoden budjetin valmistelusta keskusteltiin vähän aikaa sitten Turun Vasemmistoliiton foorumilla ja pohdin siellä myöskin sitä, ettei Orpo olisi Stubbia vähemmän oikeistolainen jollaisena hänet mielletään. 

Orpo vain osaa pukea sen Stubbia paremmin muistuttaen tässä kohtaa paljon entistä pääministeriä, Kokoomuksen entistä puheenjohtajaa Jyrki Kataista. Stubbin kauden linjaa neutraalimpi ote oli ollut Kataiselta ja kumppaneilta viisas liike, jolla osaltaan varmistettiin puolueen pitkäaikaista menestystä.

Palatakseni päivähoitomaksujen nostokysymykseen, Elinkeinoelämän keskusliitto on ehdottanut noston perumisen rahoittamista asumistuesta. Asumistuesta! Toki on niinkin että se joka odotti EK: n esittävän perumisen rahoittamista suurituloisten verotuksen kautta, saa venaillakin. Tuntuu kuitenkin silti mielettömältä,että voidaan tosissaan esittää jälleen pienituloisilta ja heikoimmassa asemassa olevilta leikkaamista.

Ei kommentteja: