maanantai 2. toukokuuta 2016

Pidin eilen aamulla vapunpäivän puheen toverihaudoilla. Meni hyvin ja sain paljon hyvää palautetta. Suomalaisessa kulttuurissa ei (juuri) kehuja heru, joten senkin puolesta taisi onnistua oikein hyvin :)

Olin entistäkin iloisempi kun onnistuin puheessa aikaisin aamulla, kun muuttoruljanssi on kuumimmillaan. Menin vielä vappumarssin jälkeen hakemaan vanhasta asunnosta loput tavarat ja tekemään loppusiivouksen. Asuntoon oli jäänyt vielä pari isompaakin tavaraa, tuoli ja imuri jotka roudasin pitkin hampain uuteen kotiin. Pitäisi päästä eroon tuosta että aina miettii mitä muut ajattelevat, että näytänkö jonkun mielestä hassulta kun kannan jotain tuolia. Kyyti ei onnistunut kun ihmiset olivat vapputunnelmissa :)

Mutta sain kaiken tehtyä eilen vanhassa asunnossa, onneksi. Poden vielä pitkään arkoja ja mustelmaisia jalkoja ja käsiä.

***********************************

Rakkaat toverit,

Tänään kunnioitetaan luokkataistelun uhreja. Vapun sanoma jää liian usein hulinan varjoon, näinä aikoina on entistä tärkeämpää muistaa, mistä kaikki alkoi.

Työväen vapun historia alkoi Yhdysvalloissa 1.5. vuonna 1886, kun sikäläiset työläiset ja ammattiliitot lakkoilivat ja vaativat 8 tunnin työpäivää. Tänä vuonna tuon päivän muistojuhlaan on todellakin aihetta, Labor Daysta on kulunut tasan 130 vuotta. Vuodet ovat siis vierineet, mutta viime eduskuntavaalien jälkeen valittu oikeistohallitus on palauttanut historian elävänä mieleen.

Ammattiliitot ovat kohdanneet työnantajien kovan sanelupolitiikan, kun Suomen kilpailukykyä kasvatetaan tinkimällä tavallisten työläisten työehdoista, ja pienituloisten ja köyhien tilanne vaikeutuu jatkuvasti omistajien ja rikkaiden rikastuessa. Suomalaisen vasemmiston yhdessä rakentamaa hyvinvointivaltiota murennetaan ja yhteistä veropohjaa rikotaan harvojen hyödyksi samaan aikaan, kun Suomea pilkotaan osiin ja myydään ulkomaisille sijoittajille. Olemme monella tavalla palanneet takaisin 1800-luvulle.

Tänä vuonna on kulunut 98 vuotta Suomen sisällissodasta. Historia toistaa tässäkin itseään. Kuilu suomalaisten välillä syvenee oikeistopolitiikan seurauksena ja maahanmuuttokriittisyys lisääntyy. Ihmiset näkevät yhä useammin toisensa viholllisina, kun syyllinen ihmisten pahoinvointiin löytyy valtapolitiikasta. Nykysuuntaukselle on kuitenkin olemassa vahvan vasemmiston vaihtoehto.
Historia kertoo meille paljon, kun vain maltamme kuunnella. Suomalaiset selvisivät sisällissodasta ja rakensivat sotien jälkeen suomalaisen hyvinvointivaltion vahvan vasemmiston ja ammattiliittojen voimin. Me voidaan tehdä se taas, tästäkin savotasta selvitään kun yhdistetään voimamme.
Täällä toverihaudoilla on helppo muistaa, miksi työ tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden puolesta on nyt vuonna 2016 yhtä välttämätöntä kuin vuonna 1918. Seuraavia vaaleja ja yhdessä vahvemman vasemmiston vaalivoittoa kohti!

Ei kommentteja: