torstai 26. toukokuuta 2016

Eilen oli taas synkkä päivä Suomelle ja Salolle, kun jo kauan ounasteltu Microsoftin uutinen matkapuhelinsuunnittelunkin lopullisesta alasajosta julkistettiin. Minähän kirjoitin yritysostojen vaikutuksista ihan vähän aikaa sitten ja kertoo karua kieltä tämän päivän globaalikapitalismin arjesta, että irtisanomis- ja lakkauttamisuutiset ovat jatkuvasti ajankohtaisia.

Hyvääkin uutisesta löytyi; nimittäin Saloon valmistellaan merkittävää IT- alan osaamiskeskittymää. Toivon vaan tosiaan että tällä kertaa syntyvien uusien yritysten ja työpaikkojen tulevaisuus olisi turvattu. Se tavoite ei täyty hukkaamalla suomalaista osaamista ja omistusta ulkomaille. Tulee mieleen esimerkki tyystin toiselta alalta; ksylitoli kehitettiin Suomessa mutta siitä karttuvat voitot ovat jo kauan valuneet muille maille, eikä suomalaisen yhteiskunnan kehittämiseen.

En osta jenkkipurkkaa, vaan pelkästään Fazerin ksylitolipurkkaa joka edelleen valmistetaan Suomessa ja joka tuo työntekijöiden kautta verovaroja Suomeen. Harmi muuten että yritysostoihin liittyvät boikotit kestävät niin vähän aikaa. Esim jenkkipurkan kohdalla sen myynti laski kyllä yritysoston ja irtisanomisten myötä, mutta vain hetkellisesti ja nykyään ei juuri taideta edes muistaa tuota Leaf-kuviota.

Ei kommentteja: