maanantai 30. toukokuuta 2016

Saloon kaavailtu IT-alan osaamiskeskittymä onkin ilmeisesti aasialaisten alan huipputoimijoiden keskus. Myöskään Nokian tavaramerkkiä käyttävät puhelimet eivät tule ainakaan lähitulevaisuudessa olemaan suomalaisvalnisteisia.

Saa nähdä mitä tuleman pitää, mutta pidän itse tavoiteltavana sitä, että suomalaisen tietotaidon ja osaamisen hedelmät saataisiin hyödynnettyä täysimääräisesti nimenomaan Suomessa. Nyt todennäköisesti syntyvä tilanne on verrannollinen siihen, että Turkuun suurella tohinalla rakennetun Biolaakson yritysten tuotteet ja kehitystyö ovat pitkälti jo valuneet ulkomaiseen omistukseen.

Pohjimmiltaan kuvio on sama kuin ammoisina aikoina, kun Suomi oli raaka-aineen tuottaja Euroopan markkinoilla, ja voitot esim. tervakaupasta kääräistiin heti lahden takana Tukholmassa. Vaikka nykyään tuotetaan korkean teknologian pitkälle kehitettyjä tuotteita ja tehdään tiedettä, taloudelliset voitot kääritään muualla. On hyvä, että uusia työpaikkoja syntyy, mutta rakenteessa on vielä paljon korjattavaa. Suomessa pitäisi saada takaisin into ja voima paikallisten yritysten perustamiseen ja nimenomaan halu niiden omistamiseen.

Ei kommentteja: