maanantai 8. huhtikuuta 2024

World Central Kitchenin seitsemän avustustyöntekijää Gazassa surmannut isku on kirvoittanut epätavallisen laajaa tyrmistystä länsimaiden johtajilta. Epätavallista se on siksi, ettei länsimaiden kuten Britannian ja Kanadan johtajien vaatimuksia sodan lopettamiseksi tai puolueettomien selvitysten saamiseksi kuultu silloin, kun kyse oli yli 30 000 palestiinalaisen kuolemasta. Äänenpainot kovenivat vasta, kun kyseisten maiden omat kansalaiset menettivät henkensä. Sisäpoliittiset syyt alkoivat painaa johtajien vaakakupissa myös muualla kuin Yhdysvalloissa.

Avustustyöntekijöitä surmanneita Israelin armeijan iskuja on nähty jo useita, ja avustustyöntekijöitä on sodassa kuollut jo parisataa. Israel väitti WCK- iskua vahingoksi, mutta miten voi olla että maailman edistyneimpiin ja tehokkaimpiin kuuluva armeija tekee tämän mittaluokan virheitä. Kun Israel on määrätietoisesti estänyt avustuskuljetuksia Gazaan jo kauan ennen tätä sotaa, pitää kysyä olisiko taustalla sittenkin tietoinen strategia. 

En tiedä, mutta Israel ei kykene toimimaan ilman länsimaiden apua ja tukea, ja se alkaa viimeistään nyt tyrehtymään. Ja juuri se on välttämätöntä sodan loppumiseksi. Sodan, joka ilmeisimmin käynnistyi niin, että Israel tiesi etukäteen Hamasin iskusta, kuten nyt on uutisoitu, ja antoi kaiken silti tapahtua. Hamasin hyökkäyksellä saatiin oikeutettua kymmenien tuhansien ihmisten kuolema ja Gazan totaalinen tuho. Israelin laajentuminen on nykyisen äärinationalistisen hallituksen tavoitteita. Miten minusta tuntuu, ettei Gazaa saada millään edes entiselleen, saati Palestiinaa koskaan itsenäiseksi. Yritän toki olla optimistinen mutta sodan totaalisuus on niin valtavaa. 

Ei kommentteja: