keskiviikko 17. huhtikuuta 2024

Pääministeri Orpo kertoi eilen A- studiossa, että arvonlisäveron nostosta on vähiten haittaa. Vähiten haittaa? Niin kenelle? Tämä hallitus tekee jatkuvalla kurjistamispolitiikallaan lisää pienituloisia ja pudottaa ihmisiä köyhyyteen. Kaikenlainen hintojennousu ei sen sijaan vaikuta juuri mitenkään Orpon itsensä kaltaisiin varakkaisiin henkilöihin, jotka hallitus päästää tälläkin kertaa kuin koira veräjästä. 


Nyt jo professoritkin kuten Roope Uusitalo huomaavat, miten hallitus jätti kiristämättä esim. pääomatuloverotusta, vaikka niin kova hoppu ja pakko on leikata nimenomaan vähempiosaisilta. ALVin nosto vaikuttaa helposti hiukan pidemmällä tähtäimellä myös siihen, lakkautetaanko Suomesta lisää esim. elintarviketeollisuuden työpaikkoja. Fazeriltakin kommentoitiin jo eilen, että painopistettä saatetaan siirtää ulkomailla tehtäviin, kulurakenteeltaan halvempiin tuotteisiin. Eli tämä lausunto ei nyt täsmää.


Suuret rahavirrat ovat ihan muualla kuin vaikkapa asumistuen ja ammatillisen koulutuksen kustannuksissa. Hallituksen asumistukileikkaukset taitavat kuitenkin saada jatkoa, kun opiskelijat todennäköisesti palautetaan asumislisän piiriin. Se on huomattavasti asumistukea heikompi, sekä sidottu opiskelukuukausiin. Kesäajan asumista se ei auta lainkaan. Kaikista uusista leikkauksista ei ole vielä tietoa, mutta asumistilanteen jatkuva heikentyminen edellyttäisi Turussa myös TVT:ltä vastuullista asuntopolitiikkaa, tulevista vuokrankorotuksista luopumista, edellistenkin korotusten perumista, vuokratason yleistä laskua ja myyntien lopettamista. Ensi tiistainahan pidetään Vipun tilaisuus aiheesta.


Laitan tähän varalta uusiksi asuntopolitiikasta pari vuotta sitten kirjoittamani kolumnin. Sen teemat ovat ikävä kyllä edelleen aika ajankohtaisia. Vuokria pitäisi näiden tuoreiden vuokrankorotusten ja yleisten heikennysten jälkeen kylläkin laskea paljon enemmän kuin 10 prosenttia, jotta suunta kääntyisi.Eduskunnan on päätettävä näistäkin muutoksista, ennenkuin ne astuvat voimaan, hallituksen sana ei vielä ole laki. 


Muun muassa opetusministeri Henriksson sanoi kehysriihen leikkauspäätöksiä kipeiksi. Sitä en kyllä usko, kipeitä ne olisivat vasta osuessaan omistuksen verottamiseen. Sen sijaan taas otetaan mistä helpolla saadaan. Ministeri moitti ammatillisen koulutuksen ”tiettyä tehottomuutta”, joka ilmeisimmin riittää hallituksen mielestä perusteluksi estää uudelleenkouluttautuminen ja alanvaihto. Seuraavat eduskuntavaalit eivät voi tulla tarpeeksi nopeasti, ne olisi tosin pitänyt järjestää jo viime kesänä. Mutta Suomen kansa alistui, kuten niin monta kertaa ennenkin.


https://yle.fi/a/74-20083620


Ei kommentteja: