lauantai 6. maaliskuuta 2021

No niin. Vaalit siirtyvät ja ne pidetään 13.6. Hyvä päätös, joka tehtiin pari kuukautta myöhässä. Ajattelin, että vaalit olisi ollut hyvä siirtää lokakuulle heti koronatilanteen eskaloiduttua. Syksyllä rokotustilanne on parempi, täytyyhän sen.

Oon ollut jo pitkään sitä mieltä, että on kova oletus, ettei korona vaikuta äänestysaktiivisuuteen. Kun monet ostavat ruokansa kotiin ja välttelevät julkisia, ei kovin helpolla mennä äänestämäänkään. Äänestysprosentti on Suomessa jo nyt liian alhainen, sillä ei ole varaa laskea. 

Monet ovat hermostuneet vaalien siirrosta. Kun kuntavaaleja siirrettiin viimeksi lokakuulta 2016 seuraavan vuoden huhtikuulle, ei noussut meteliä vaikka silloin kyse oli maakuntavaalien änkeämisestä väkisin samaan aikaan kuntavaalien kanssa, eikä maakuntavaaleja haluttu vaarantaa. Keskeneräiseen, sittemmin kaatuneeseen uudistukseen perustuva turha siirto ei herättänyt puheita demokratian tappiosta. 

Mietin tämän kevään vaalien siirtoa myös käytännön tasolla. Olen ollut vaalilautakunnan puheenjohtajana niin, että vaalivirkailija jätti tulematta aamulla. Saimme onneksi äänestämisen järjestettyä, mutta jos poisjääntejä on ihan tavallisten vaalien aikaan, niin miten nyt ollaan oltu varmoja että kaikki tulevat ajallaan töihin. On minusta täysin ymmärrettävää, ettei vaalilautakuntalainen ehkä kovin mielellään istu tuntikausia kylmässä liikuntasalissa pandemian riehuessa. Jo kokoontumisrajoitukset tekevät äänestyskäytännöistä hyvin hankalia vaalivirkailijoille.

Tämä tietää näin ehdokkaana lisähommia. Pitää miettiä otetaanko uusi vaalikuva, kun nykyinen Vipun esitekuva on talvinen. Mitä tapahtuu vaalikoneiden dediksille ja oman äänestysnumeron laittamisille vaaloåikoneisiin...Suurin osa ei riipu ehdokkaasta. Pitää olla yhtä aktiivinen kuin tähänkin asti. Kuntavaalit, samoin kuin kai kaikki vaalit, kärsivät siitä että ihmiset heräävät niihin aika myöhään. Se hyödyttää niitä ehdokkaita, jotka aktivoituvat vasta paria kuukautta ennen vaaleja, eikä ehkä toimi yhtä hyvin niiden kannalta jotka ovat paiskineet töitä neljä vuotta. 

Ei kommentteja: