keskiviikko 1. helmikuuta 2017

Oli erinomainen visiitti Runosmäen nuokkarille. On aina nostalgista kävellä siellä, asuimmehan Paltassa lähes kymmenen vuotta. Tutustuminen nykyisiin tiloihin todisti minulle, että kannatti asettua Runosmäen monitoimitaloasiassa nykyisten tilojen peruskorjauksen kannalle. Vaikka tämänhetkiset nuortentilat ovatkin vanhoja, oli upeaa nähdä miten monipuolista toimintaa siellä järjestetään, pingiksen- ja pleikanpeluusta geelikynttilöiden tekoon ja elokuvailtoihin. 

Oli hienoa nähdä että jos nuori haluaa käpertyä itsekseen lukemaan johonkin, sille on tilaa ja toisaalta yhteiset tilat ovat toimivat. Minusta nuorisotilojen toiminnan pitää olla oikeasti ja todella nuorten itsensä näköistä; siellä pitää voida toteuttaa itseään, tulee nuoresta sitten kirjailija, yliopistotutkija, kuvataiteilija tai käsityönopettaja, putkiasentaja tai ehkä leipuri :) Tilat ovat viihtyisät ja kotoisat minun mielestäni, kiitos siitä kuuluu nuorisotyöntekijöille. On mielettömän kivaa nähdä nuorten omatekoisia tauluja seinillä. Kertoo todella hyvää, että työntekijöiltä käytiin visiittimme aikana kyselemässä luontevasti sitä sun tätä ja vastaus tuli aina tyynesti ja asiantuntevasti, huumorillakin. 

 Jo useampi sukupolvi on viettänyt Runosmäen nuokkarilla lapsuutensa ja nuoruutensa, kasvanut omaksi itsekseen. Tilojen pitääkin olla tarpeeksi isot nuorten tarpeita varten. Monitoimitaloon suunniteltu nuorten osa ei voi palvella nuoria täysipainoisesti. Missä esimerkiksi muslimitytöt voivat ottaa huivinsa pois vapautuneesti kun intiimit tilat vähenevät. Vaikka nuorisotyöntekijöiden määrä säilyy suunnitelman mukaan entisellään, pelkään työmäärän kasvua entisestään tiloja yhdistettäessä.

Monitoimitalo tulee todennäköisesti toteutumaan, tässä vaiheessa onkin tärkeää huolehtia, että nuorten edut otetaan huomioon taloa suunniteltaessa, myös lisäämällä ilta- ja viikonloppuaukioloa sekä pitämällä tilaa auki kesäisin ja pyhinä. Nuorisotyöntekijöitä pitää tietenkin palkata lisää ja vakituisiin työsuhteisiin. Nuorilla pitää olla paikka minne mennä jos kotona ei jaksa tai voi olla. Jo nyt esiintyy sitä, että kun nuorisotila on kiinni, nuoret menevät hengailemaan kirjastoon. Tästä on seurannut jo vakaviakin lieveilmiöitä, kun jotkut nuoret ovat suorastaan häiriköineet kirjastossa ja pahempaakin. Minusta tämä on hälyttävää ja pelottavaa, ja kertoo selvää kieltään nuorisotilojen tärkeydestä jossa on koulutettu henkilökunta. Myös kauppojen auloissa hengaamista on muuallakin, esimerkiksi Varissuolla, eikä tämä ole hyvä kehitys.  

Tältä pohjalta on erinomainen juttu että Hansaan saatiin nuortentila, josta toivon pysyvää, pitää tukea kehitystä saada nuortentiloja sinne missä nuoret liikkuvat. Kiinteät nuorisotilat ovat nähdäkseni näinä aikoina tärkeämpiä kuin koskaan. Halisten nuorisotila on hyvä esimerkki, en lopulta päässyt avajaisiin ikävä kyllä. Nuortentilalle on siellä suuri tarve, mutta kuten olen korostanut Turun Sanomissakin, nuortentiloja tarvitaan niin tiheään että nuorella olisi aina lyhyt matka sinne, siis myöskin Kuuvuoren/Nummen alueelle kuntalaisaloitteen mukaisesti.

Huomenna on nuorisolautakunnan avustustyöryhmän kokous, teemme jälleen lautakunnan kokoukseen esityksen avustuksista kokouksessa keskustellun pohjalta. 

Ei kommentteja: