lauantai 4. kesäkuuta 2016

Maanantaina pitäisi julkistaa Vasemmistoliiton neuvoa-antavan puheenjohtaja-jäsenäänestyksen tulos. On jännäämistä kerrakseen, äänestin itse hyvissä ajoin jotta ehdin varmasti ajoissa. Oli hyvä uutinen, että äänestysprosentti nousi 67:ään. Onkin todella motivoivaa, kun puolueen jäsenet saavat mahdollisuuden vaikuttaa, hieno juttu.

Huonompi uutinen on kilpailukykysopimuksen eli kikyn eilen saama vahva tuki. Metalliliiton hallitus hyväksyi sopimuksen, mutta hallitus oli kaukana yksimielisestä kun äänestyslukemat olivat 12-8. Lopullinen päätös tehdään Metalliliiton valtuustossa. En voi pitää nyt hyväksyttyä sopimusta hyvänä ja työntekijöiden kannalta parhaana ratkaisuna. Toivon tässä mielessä yllättävää valtuuston kokousta, koska Metalliliitto on yhä vaa'ankieliasemassa; se voi vielä vaikuttaa muiden liittojen kantaan.

Hallitus vauhditti neuvotteluja aiemmin tällä viikolla esitellessään veronalennuspakettinsa. Hallitus on myös luvannut pidättäytyä pakkolaeista ja lisäsäästöistä jos kiky hyväksytään. On luvattu myös luopua veronkorotuksista. Veroja mielestäni pitääkin korottaa ja muuttaa vahvasti progressiiviseksi ja ehdottomasti pitää huolehtia että ihmisten maksamat verot aidosti ohjautuvat julkisiin palveluihin. Media on jo unohtanut veroparatiisikohun, eikä se poikinut kuin kosmeettisia muutoksia verotuslainsäädäntöön.

Nyt ovat vallassa puolueet, joiden asialistalla veroparatiisien kitkentä ei ole ykkösenä eikä edes sijalla viisitoista. Kaiken kaikkiaan olen hyvin pahoillani siitä että ay-liike on kerta toisensa jälkeen hyväksynyt kilpailukykysopimuksena markkinoidun työehtojen heikennyksen, kun sille on osattu puhua oikeista asioista. Veroilla rahoitetaan hyvinvointivaltio, ja kun veropohja rikotaan vieläpä työntekijäliittojen suotuisalla myötävaikutuksella, voidaan aidosti tukeutua tosiasioihin kun sanotaan ettei ole varaa esimerkiksi ylläpitää kattavaa koulutusjärjestelmää! Miten ihmeessä verotusta on alettu pitää mörkönä, jota pitää kaikin keinoin välttää. Oikeistoretoriikka niittää tässäkin keskustelussa mainiota satoa.


Ei kommentteja: