maanantai 22. helmikuuta 2016

Viime aikoina on kohuttu Carunan sähkönsiirtohintojen korotuksista. Tuntuu siltä, että roimat korotukset ovat tulleet yllätyksenä ihmisille. Kun Fortumin sähkönsiirrosta tuli Caruna loppuvuodesta 2013, eli se vaihtoi omistajaa ilman julkista keskustelua, tulokset ovat nyt nähtävissä. Jos sähköverkon myynnistä olisi oikeasti käyty asian painoarvon mukainen julkinen keskustelu ja ihmisille olisi kerrottu mitä tapahtuu kun kansainväliset pääomasijoittajat saavat vallan elintärkeästä infrastruktuuritoiminnosta, uskon tai ainakin toivon että lehtiotsikot olisivat toisenlaiset.

Minusta Carunan tapaus kertoo selvästi siitä, ettei yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja ole viisasta myydä tahoille, joiden intressissä on ensisijaisesti tehdä rahaa. Modernit yhteiskunnat ovat räysin riippuvaisia sähköstä joten kyseessä oli loistokauppa sijoittajille, ehtymätön rahasampo. Kapitalismin logiikan mukaan sähkönsiirron myynti oli järkevää, mutta yhteiskunnan kannalta tämä oli erittäin huono ratkaisu. Etten sanoisi järkyttävä.

Millä ihmeellä varmistetaan sähköverkon toimituskapasiteetti kriisitilanteessa? Mikä on silloin sijoittajaomistajien vastuu? Toisaalta jos kuviosta jotain hyvää hakee, se liittyy nimenomaan siihen että kenties juuri tällaisia korotuspäätöksiä tarvitaan, jotta vastaavista ratkaisuista käytäisiin aina julkinen keskustelu johon kaikki voisivat osallistua. Ja jossa nimenomaan kriittisetkin äänenpainot saavat tilaa.


Ei kommentteja: